Преднината на британските консерватори пред лейбъристите падна до 7 пункта

Борис Джонсън и Джеръми Корбин

Преднината на Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън спрямо опозиционната Лейбъристка партия се е понижила през последната седмица, сочи допитване на Ай Си Ем преди парламентарните избори на 12 декември, предаде Ройтерс.

Подкрепата за торите е спаднала с един пункт до 41 процента, а тази за лейбъристите се е покачила с два пункта до 34 процента.

Проевропейските Либерални демократи остават с 13 процента подкрепа, а Партията на Брекзита губи един пункт и е с 4 процента.

Анкетата е извършена онлайн с 2004 души между 22 и 25 ноември.

На въпрос дали биха разрешили нов референдум за независимост на Шотландия през следващите пет години, ако са премиер, 40 процента от анкетираните отговорят положително, 42 процента - отрицателно, а 18 процента нямат мнение.

Борис Джонсън изключва възможността за нов референдум за шотландска независимост, но е заявявал, че ако лейбъристите спечелят вота на 12 декември, без да постигнат мнозинство в парламента, те ще се съгласят на такъв референдум догодина в замяна на подкрепата на Шотландската национална партия.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин твърди, че не би позволил такъв референдум най-малко две години.

Споделяне

Още от Европа