Преднината на консерваторите се стопи рязко след нападението в Манчестър

Популярността на Тереза Мей е спаднала драстично за сметка на лидера на лейбъристите

Тереза Мей и Джеръми Корбин

Преднината на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей пред опозиционната Лейбъристка партия се е стопила рязко, показват четири социологически проучвания, публикувани след атентата в Манчестър, предаде Ройтерс.

Това означава, че свиканите от Мей предсрочни парламентарни избори на 8 юни ще бъдат много по-оспорвани от очакваното.

Проучване на института Оу Ар Би показва, че консерваторите ще спечелят 44 процента, а лейбъристите 38 на сто. Само за седмица преднината на торите се е стопила наполовина - от 12 до 6 процентни пункта.

Проучване на института ЮГов, извършено на 25 и 26 май, показва спад в преднината на консерваторите до 7%, след като седмица по-рано е била 9%.

Консервативната партия губи 6 пункта от преднината си спрямо опозиционната Лейбъристка партия – от 18 на 12 %, сочи допитване на КомРеспо поръчка на "Сънди мирър" и "Индипендънт".

Според проучването на института „Опиниум“, проведено по поръчка на неделното издание „Обзървър“, преднината на партията на Тереза Мей е спаднала до 10 процента от 13% седмица по-рано и 19% на 19 април.

Причината, поради която Тереза Мей свика предсрочни парламентарни избори беше получаването на огромно мнозинство, което да ѝ осигури спокойно приключване на процеса по Брекзит. Сега обаче, това мнозинство не е сигурно, отбелязва Ройтерс.

"Обзървър“ публикува повече данни от проучването на "Опиниум“, според които популярността на Мей е спаднала драстично за сметка на лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

10 дни преди изборите 37% от гласоподавателите гледат по-негативно на Мей, отколкото в началото на предизборната кампания. В подкрепа на Мей са 25%. При Корбин тенденцията е обратна. В момента 39% гледат на него положително, а с неодобрениеедва 14%от британците.

Като цяло, преднината на консерваторите се задържа около 10%, но промяната на отношението към двамата лидери - Мей и Корбин, е тревожен сигнал за стратезите на кампанията на премиера,пише "Обзървър".

Според проучването, намаляването на преднината на Тереза Мей е в резултат от нейното решение да свика предсрочни избори и да фокусира кампанията си изключително върху това да изтъква предимствата на нейното ръководство в сравнение с Джереми Корбин.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?