Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предните американски части стигнаха на 45 км от Багдад

0 коментара

Американските сухопътни части подновиха тази сутрин настъплението по три направления срещу силите на Републиканската гвардия, които отбраняват южните подстъпи към иракската столица.

Около свещения за шиитите град Кербела на 80 километра южно от столицата елитните части на Саддам Хюсеин са подложени на непрекъснати бомбардировки. Кореспондентът на Би Би Си съобщава, че вълни от въздушни удари се редуват с масиран ракетен обстрел.

Американските войски при подкрепа от въздуха обкръжиха Кербела и продължиха да се придвижват на север към Багдад. Според Ройтерс силите на САЩ срещнали слаба съпротива и операцията приключила за три часа.

Предни отряди на Трета пехотна дивизия са достигнали на 45 километра от центъра на Багдад, съобщават репортери, коти се движат със съюзническите войски.

Кореспондент на Ройтерс, съпътстващ американските части южно от Багдад, съобщи, че войниците носят облекла за противохимична, съответстващи на втора степен готовност за химическо нападение

От другата страна на река Ефрат втора американска колона се придвижва, а на изток морските пехотинци съобщават, че са превзели стратегически мост през реката край град Кут на 150 км югоизточно от Багдад. Овладяването на моста отваря пътя към Багдад по левия бряг на р. Ефрат.

Дивизия "Багдад" на иракската Републиканска гвардия, разположена край Кут, е унищожена от американските войски, предаде АФП, като се позова на американското Централно командване в Катар. Иракските власти отрекоха информацията и нарекоха съобщенията "лъжи".

Американско-британските сили навлязоха в решаваща фаза на операцията южно от Багдад, но тази фаза може да отнеме известно време, заяви командващият британските сили в Персийския залив генерал Брайън Бъридж, цитиран от АФП.

В интервю за радио Би Би Си генерал Бъридж потвърди, че коалиционните сили са навлезли в решаваща фаза на операцията. Не искам обаче да създавам впечатлението, че до ден или два всичко ще свърши. Ние трябва да настъпваме към Багдад много внимателно, както направихме и в Басра. Не желаем да нанасяме повече щети от необходимото и със сигурност не желаем да увеличаваме броя на цивилните жертви.

Едновременно с това въздушните удари по иракската столица продължават. Сутринта в Багдад са чути най-малко 6 мощни взрива.

Репортери от иракската столица съобщават, че все още няма явни признаци за приближаването на съюзническите части, но населението вече се безпокои, че Багдад скоро може да се окаже под обсада.

Експерти смятат, че последните операции са само подготовка за истинската битка за Багдад и целят да намалят боеспособността на елитните дивизии на Саддам, които са разположени южно от града. Според оценки на американски военни след повече от седмица интензивни съюзнически въздушни удари по позициите на Републиканската гвардия, тяхната боеспособност е снижена наполовина. Би Би Си обаче отбелязва, че опитът от войната в Косово показва, че въздушните удари не успяват да засегнат в толкова голяма степен противника. Репортерите уточняват, че досега Републиканската гвардия все още не влязла в голямо сражение и за съюзниците остава неясна реалната ѝ боеспособност, въоръженост и готовност за битка.

Започването на решителните сражения за Багдад се потвърждава и от данни на разузнаването, според които Саддам е подсилил южната линия на отбраната на Багдад с елитна дивизия, която обичайно е разположена в родния му град Тикрит на север от иракската столица.

Американски представители от Централното командване в Катар съобщиха, че снощи специалните части са провели успешна операция и са освободили 19-годишната Джесика Линч, която бе пленена миналата седмица заедно с други петима американци след засада на снабдителен конвой.

Джесика Линч е била открита в иракска болница и макар че има тежки наранявания и травми, е в стабилно състояние, са съобщили от американското командване.

Продължават сраженията в покрайнините на Басра.

Части от американската 4-та пехотна дивизия започнаха да пристигат в Кувейт.

Град Кербела е обкръжен, елитна дивизия на Саддам е разбита

Американските войски обкръжиха напълно свещения за шиитите град Кербела и продължиха да се придвижват на север към Багдад. Според Ройтерс силите на САЩ срещнали слаба съпротива и операцията приключила за три часа.

Командването на настъпващата Трета пехотна дивизия на САЩ предпочело да не влиза в нови боеве с иракски части във вътрешността на града, а да продължи към Багдад, до който остават около 80 км.

Единственото естествено препятствие по пътя е река Ефрат.

В момента нещата се развиват доста добре. Осигурихме си позициите, които искахме около Кербела, е обяснил полк. Джон Пийбоди, командващ инженерна бригада към Трета пехотна дивизия.

Нападението срещу града е започна през нощта и бе подкрепено от въздуха от самолети и хеликоптери Апачи. Придвижвайки се през града, американските сили срещнали съвсем слаба съпротива.

Преди атаката американски военнослужещи признали, че се страхуват, че отвъд Ефрат иракчаните могат да използват химически или биологични оръжия или да разрушат стената на язовир.

Американски части, подкрепяни от самолети и хеликоптери, са предприели офанзива срещу военизираните милиции Федаините на Саддам в град Наджаф, Централен Ирак. По думите му самолети, летящи ниско над града, обстрелвали позиции на предполагаеми членове на организацията. Представител на американските военни посочи, че Наджаф е център на съпротивата на иракските милиции. Целта е да се унищожат частите на Федаините и всеки, който се опитва да разруши нашите комуникационни линии, посочи той.

Иракски бойци са стреляли по американските сили от Джамията на Али в град Наджаф, която е светиня за мюсюлманите-шиити. Това заяви представител на Централното командване в Катар, цитиран от Ройтерс.

Използването на Джамията на Али от иракския режим за военни цели е само последният пример за продължаващата стратегия на иракското ръководство да излага на опасност свещени места, посочи представителят. Той уточни, че американците не са отговорили на огъня.

Оставянето на неовладени големи градове по пътя на съюзническото снабдяване може да застраши провеждането на операцията по превземане на Багдад. Въпросът за превземането на свещените за шиитите градове Кербела и Наджаф, където са погребани имамите Али и Хюсеин е особено деликатен, тъй като евентуални разрушения в тези центрове може да провокира силна омраза в целия мюсюлмански свят и да засилят подкрепата за Саддам Хюсеин.

Имамът-мъченик Хюсеин е пряк наследник на пророка Махамед и една от най-важна личности за мюсюлманите-шиити. Бащата на Хюсеин - имамът Али, който е погребан в Наджаф, е мъж на сестрата на Мохамед и основател на шиитския клон на исляма.

Съюзниците все още разчитат на въстание или поне на съдействие от страна на шиитите за сваляне на режима на Саддам. През 1991 г. шиитите в Южен Ирак - в Басра, Наджаф и Карбала - въстанаха, но не получиха подкрепа от коалицията и бяха репресирани от режима на Саддам.

Дивизия "Багдад" на иракската Републиканска гвардия, разположена в района на град Кут на 150 км югоизточно от Багдад, бе унищожена от американските войски, предаде АФП, като се позова на съобщение на американското Централно командване в Катар.

Първи експедиционен корпус на морската пехота атакува дивизия "Багдад" близо до Ал Кут и пресече река Тигър, каза говорителят на Сентком генерал Брукс на пресконференция в Катар. Дивизия "Багдад" е унищожена, заяви той.

Брукс съобщи още, че американски части са атакували и други дивизии на елитната Републиканска гвардия, предаде Ройтерс.

Пети корпус атакува дивизиите "Медина" и "Навуходоносор" край град Кербела. Нападенията дадоха резултат и сраженията продължават, уточни говорителят.

Американски войници вече са пресекли т.нар. "червена линия" около Багдад, потвърди Брукс. Преминаването на тази линия може да провокира иракско нападение с химически оръжия, смятат военни от англо-американската коалиция. Американските части са подготвени за атака с химическо оръжие, ако Ирак реши да прибегне до него, заяви Брукс.

Американски военен източник съобщи от театъра на бойните действия, че авангардът на американските части, настъпващи от югозапад към Багдад, е стигнал само на 30 км от южния край на столицата.

Нови въздушни удари бяха нанесени тази сутрин по южната периферия на Багдад, съобщи кореспондент на АФП. Бомбардировките бяха подновени към 06,50 часа местно време след интензивни удари през нощта срещу президентския комплекс в иракската столица. Авиацията на американско-британската коалиция бомбардира призори мост над източния бряг на Багдад. В южните предградия на столицата са съсредоточени иракски войски и системи за противовъздушна отбрана, отбелязва Франс прес.

Според катарската телевизия Ал Джазира главният Телекомуникационен център Ас-Санак в Багдад също е бил цел на нощните бомбардировки.

В южната част на страната американската и британската артилерия подложи на тежък обстрел позиции на иракската армия в град Басра. Наблюдателите смята, че това също предвещава начало на настъпление за превземане на втория по големина иракски град. Авиацията на коалицията също нанася ракетни удари по Басра. Според катарската сателитна телевизия Ал Джазира сегашните въздушни удари са най-интензивните от началото на войната.

През целия ден вчера в населените места в подстъпите към Басра продължиха ожесточените боеве между сили на коалицията и иракската армия. Иракчаните отбраняват международното летище на Басра и селищата Сук аш Шуюк, Ал Зубаир и Абул Хасиб. Британските войски не са успели да превземат шосето Басра - Багдад, предаде Ал Джазира. В небето над града се вият черни кълба дим. Не се наблюдава масово бягство на жители от Басра.

Британските части, които не се на фронтовата линия в Южен Ирак, скоро ще сменят каските с барети, съобщава Би Би Си. Тази тривиална промяна в екипировката се смята за силен знак на доверие към цивилните и цели да намали напрежението между британските части и местното арабско население.

Иракски части са изоставили позиции в Северен Ирак

Иракски части са напуснали тази нощ позициите си по демаркационната линия между автономен Кюрдистан и останалата част на Ирак в района на Гуаре, предаде АФП.

Иракските части се изтеглили на 10-15 км и кюрдските бойци преминали в изоставената територия, откриваща път към град Мосул. В Гуаре е нямало сражения. Иракските войници се оттеглили в селището Хауера, съобщи източник, пожелал анонимност.

Районът на Гуаре, където се намират няколко иракски военни лагера, бе подложен на интензивни американско-британски бомбардировки през последните дни, припомня Франс прес.

За една седмица това е четвъртият контролен пункт, изоставен от иракските правителствени войски, след Чамчамал /източен Кюрдистан/, Куш Тапа /централен Кюрдистан/ на пътя към Киркук, и пункт южно от град Дахук на пътя към Мосул.

Първите части от 4-та пехотна дивизия пристигат в Кувейт

Първите американски войници от елитната 4-та пехотна дивизия отпътуваха от Форт Худ, Тексас и пристигнаха вчера в Кувейт.

Първоначално 4-та пехотна дивизията, наброяваща близо 30 хиляди души, трябваше да бъде изпратена в Турция, за да участва в откриването на северен фронт в Ирак, но Анкара отказа разполагането на американски войски на турска територия.

Бригадния генерал Стивън Спийкс от командването на дивизията зави, че дивизията ще бъде напълно разгърната след няколко седмици. Вчера в Кувейт са пристигнали първите три кораба, натоварени с нейна бойна техника. Въоръжението на дивизията включва 500 танка Ейбрамс, бронетранспортьори Брадли и 18 бойни хеликоптера Апачи. Бойната техника на дивизията се пренася от 30 кораба, но кувейтското пристанище Шуейба може да приема едновременно само 5, като разтоварването на един кораб продължава 2-3 дни, отбелязва ИТАР-ТАСС. В продължение на няколко седмици част от бойната техника на Четвърта пехотна дивизия се намираше в Турция, където е бе стоварена в очакване на разрешение турската територия да се използва за навлизане в Ирак. След отказа на Турция е било взето решение техниката да бъде прехвърлена в Кувейт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.