Предоставихме либийския дълг във фонда за заразените деца

56.7 млн. долара – колкото е размерът на либийския дълг към България с лихвите – стана българският принос в Международния фонд – Бенгази, учреден за лечението на заразените със СПИН либийски деца.

Зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев и председателят на борда на директорите на фонда Марк Пиерини подписаха в понеделник в МВнР споразумението за българския принос във фонда.

Участието на България във фонда е чрез прехвърлянето на неизплатения либийски дълг към сметките му.

Общият размер на дълга към днешна дата е 56 635 373.85 долара, от които Главницата е 20 359 493 долара, а натрупаните лихви между 1984 г. и 2006 г. са 36 275 880 долара. Проектът на споразумението беше одобрен от правителството преди месец.

Прехвърлянето на дълга на Либия към България в Международния фонд – Бенгази бе обявено като идея още преди освобождаването на българските медици, които прекараха повече от 8 години в либийски затвори и получиха смъртни присъди по обвинения, че са заразили със СПИН над 400 либийски деца в детската болница в Бенгази. Още тогава стана ясно, че прехвърлянето на дълга ще е донорският принос на страната ни във фонда, учреден за подкрепа на здравната политика на Либия в борбата ѝ със СПИН, както и за лекуването на заразените деца.

С подписването на споразумението още веднъж доказваме, че България е надежден и коректен партньор, изпълняващ стриктно поетите ангажименти, каза в понеделник след церемонията по подписването заместник-министър Феим Чаушев. Той определи предоставянето на либийския дълг към България в полза на фонда като хуманитарен и социален акт.

Марк Пиерини посочи, че Международният фонд е изиграл важна роля в процеса на преговорите с либийските семейства, на изплащането на обезщетенията, които те получиха на по-късен етап, както и на освобождаването на българските медици.

Споделяне

Още от България