Предотвратен е атентат на мача Албания-Израел

Предотвратен е атентат на мача Албания-Израел

Косовски съд взе решение за едномесечен арест на 7 души, заподозряни в тероризъм. Арестуваните планирали по-специално атака по време на футболен мач с участието на Израел от квалификациите за световното по футбол през 2018 г., съобщи БГНЕС.

Решението на съда дойде след арестуването на 15 ислямисти в Косово и съседните Албания и Македония. Седмината членували в мрежа, която планирала нападение на мача Албания-Израел в северния албански град Шкодра, който трябва да се играе в събота. От съображения за сигурност мачът бе преместен в гад Елбасан, централна Албания.

По-рано тази седмица Израел предупреди, че групировката "Ислямска държава“ (ИД) планира атаки на Балканите и предупреди своите граждани да не ходят на мача с Албания.

Седмината планирали също атаки в Косово „срещу международни и други институции по сигурността“, гласи съобщението на косовския съд. Те са целели "сериозно сплашване на населението, дестабилизиране и унищожаване на основните ... социални структури и след това установяване ислямска държава", уточнява се още в постановлението на съда.

Мрежата подготвяла и терористични атаки срещу Албания и Македония със съмишленици от двете страни. По-рано този месец албанската полиция арестува четирима души по подозрения във финансиране на тероризма, вербуване на бойци за ИД в Сирия и разпространяване на „терористична пропаганда“. Македонските власти съобщиха в четвъртък, че са арестували две лица по време на полицейска операция срещу ислямистки екстремисти.

Мрежата в Косово е включвала около 30 души и е клон на по-голяма група в Албания и Македония, писаха местните медии. Останалите лица от мрежата са на свобода.  

Споделяне

Още от Свят