Предотвратен е терористичен акт в Париж

Френският вътрешен министър Бернар Казньов

Френски гражданин, заподозрян за планиране на терористично нападение, беше арестуван край Париж, съобщи късно снощи вътрешният министър на Франция Бернар Казньов.

Според Казньов арестът е помогнал да бъде предотвратен атентат във Франция, чиято подготовка е била "в напреднал етап".

Той каза, че задържаният френски гражданин Реда К. е бил "част от терористична мрежа, планирала да удари Франция".

След ареста органите на реда са извършили акция в жилищна сграда в парижкото предградие Аржантьой. Полицията е отцепила района, а на място са пристигнали специалисти за обезвреждане на взривни устройства. Източник от правоохранителните органи заяви, че при обиска са били намерени експлозиви.

По думите на Казньов за момента няма доказателства за връзка между предотвратеното нападение и атентатите в Париж през ноември и в Брюксел тази седмица.

Задържаният е бил осъден задочно в Брюксел през юли 2015 г. в дело за джихадистки канал към Сирия заедно с Абделхамид Абауд, който бе застрелян от полицията след атентатите от ноември в Париж, съобщиха полицейски източници, цитирани от Франс прес.

На този процес за пращане на джихадисти в Сирия Реда К. е бил осъден на 10 години затвор задочно.

Белгиецът от марокански произход Абделхамид Абауд, заподозрян, че е изиграл основна роля в джихадистките атентати в Париж от 13 ноември и бе убит пет дни по-късно в полицейска операция в парижко предградие, пък е получил 20 години затвор задочно.

На 29 юли 2015 г. общо 28 души бяха осъдени в делото за трафикантската мрежа, ръководена от 41-годишният брюкселец Халид Зеркани.

След ареста на Реда К. полицаи са претърсили през изминалата нощ евакуиран от обитателите жилищен блок в Аржантьой, в околностите на Париж. Били са необходими сапьорски операции по обезвреждане на взривни устройства, за да могат следователите да работят безопасно.

При атентатите от вторник в летището и метрото на Брюксел бяха убити 31 души, а 300 са ранени. Снощи в Брюксел бяха задържани шестима души в рамките на разследването. Най-малко двама души са активно издирвани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?