Предотвратена е измама с ДДС чрез фиктивен износ на 9 тона брашно

Предотвратена е измама с ДДС чрез фиктивен износ на 9 тона брашно

Опит за измама с ДДС чрез фиктивен износ на 9 тона брашно за Гърция е предотвратила Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха то ведомството в понеделник.

При проверка на камион, превозващ брашното, фискалните инспектори са установили, че има несъответствие между количеството на стоката, натоварена в автомобила и посоченото във фактурата и другите придружаващи документи.

По документи в камиона трябвало да има 9 тона брашно, но на практика товарът бил едва 50 кг, е посочено в съобщението на НАП.

Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в бюджета не се внасят дължимите данъци, обясняват от НАП.

Служителите от звеното "Фискален контрол" на НАП продължават работата по случая.

От началото на 2017 г. фискалните агенти са извършили 35 000 проверки на транспортни средства. На 9900 от тях са поставени технически средства за контрол.

В резултат на извършените контролни действия са наложени 254 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

Споделяне

Още от Бизнес