Предотвратено е изоставянето на 165 деца за три месеца

Предотвратено е изоставянето на 165 деца за три месеца

165 деца останаха със семейства си с помощта на фондация “За Нашите Деца“, съобщиха в петък от организацията.

През първите три месеца на година тя е подкрепила 22 новородени деца и техните родители . Благорадерие на работата по програма “Предотвратяване на раздялата на новородени“ 14 бебета не постъпиха в институция и днес се радват на любовта и грижата на родните си семейства.

Експертите на фондацията в София и Пловдив подкрепиха и 151 многодетни семейства, семейства живеещи в бедност, родители с увреждания или зависимости, семейства на новородени с увреждания или здравословен проблем, както и семейства на недоносени бебета.

“Щастливи сме, че благодарение на нашата програма “Семейна подкрепа за сигурна грижа“ въпреки трудностите, всички деца останаха в своите семейства. Чрез нея помогнахме и на 3 деца, настанени в семейства на роднини и близки; 8 деца в осиновителни семейства; 10 деца жертви на насилие; 15 деца в риск от отпадане от училище; 4 деца с трудно поведение. Подкрепихме 31 деца и семейства в процес на реинтеграция“, съобщиха от организацията.

Едно от семействата, на които е помогнала фондацията да не се разделят, е това на Лъчезара. Малката се появява на бял свят много мъничка – под 2 килограма. Тя е първото момиченце в семейството на Кирил и Мария, родители на още 3 момчета.

Екипът от Център за обществена подкрепа “Св. София“ научил за проблемите в семейството, когато от болницата ги уведомили, че Мария си е тръгнала уплашена и без детето.

“Срещнахме се с майката в семейния дом, разказа ни, че е бързала да се прибере, защото нямало кой да наглежда момчетата ѝ. Призна ни, че е имала дълбоки съмнения дали ще се справи с грижите за още едно дете и то толкова крехко момиченце. Поговорихме и с родителите и ги помолихме добре да обмислят решението да изоставят детето си. Тръгнахме си, а Мария и Кирил много си говорили за Лъчезара, замислили се дали са взели правилното решение. Междувременно екипът ни се срещна и с роднини на семейството, те изразиха готовност да направят всичко по силите си, за да помогнат с грижите за децата, ние също обещахме своята подкрепа“, разказаха от “За Нашите Деца“.

Кирил и Мария са били включени в програмата “Семейна подкрепа за сигурна грижа“, чрез която получават съвети и насоки как да се грижат по-добре за момиченцето. 

Споделяне

Още от България