Предотвратено е нападение срещу премиера на Финландия

Предотвратено е нападение срещу премиера на Финландия

Охраната на финландския премиер е спряла мъж с нож, който очевидно се е опитвал да го атакува, съобщи правителствен говорител в понеделник.

Мъж, размахвал нож, се опитал да пробие кордона около министър-председателя Юрки Катайнен по време на предизборна проява в град Турку, в северозападната част на страната, за предстоящите в неделя местни избори.

Нападателят е задържан, а 41-годишният премиер е останал невредим и е продължил с предизборната кампания.

Фоторепортер от финландски вестник, който е бил свидетел на случилото се, каза, че мъжът е застанал на колене с нож срещу министър-председателя, но не го е атакувал.

"Той се опита да привлече вниманието на Катайнен", каза фоторепортерът, цитиран от АП.

Говорител на партията на Катайнен съобщи пред в. "Хелзингин Саномат": "Един мъж се приближи до премиера...Мъжът извади спокойно нож от джоба си, но нямаше време да направи каквото и да било преди службите за сигурност да го задържат".

Мъжът, за който се твърди, че се държал объркано, е бил отведен в полицейски арест.

Засега мотивите на нападателя са неизвестни и не се съобщават други подробности за него, освен че е с дълга коса.

Според социологическо проучване от миналата седмица дясната Национална коалиционна партия на Юрки Катайнен вероятно ще спечели най-много гласове на вота в неделя, следвана от социалдемократите.

Юрки Катайнен влезе в парламента през 1999 г. и стана партиен лидер през 2004. преди да оглави правителството е бил вицепремиер и финансов министър между 2007 и 2011 година.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?