Предпазлив оптимизъм сред инвеститорите у нас за 2011 г.

Очакванията на инвеститорите са 2011 г. да е благоприятна за българския бизнес, сочи тримесечният индекс Инвестмънт Сантимент, който е разработен от GS Research и реализиран в партньорство с InvestNet.bg.

За последния изследван период - първото тримесечие на 2011 г., индексът отчита слабо намаляване до стойност от 51.9 пункта, което може да се интерпретира като предпазлив оптимизъм сред повечето от анкетираните инвеститори. Въпреки че индексът остава в положителна територия на 50 от 100 възможни пункта, в краткосрочен план инвестиционният климат остава несигурен, посочват анализите.

Повечето от запитаните инвеститори са оптимистични за 2011 г. Това очаквано подобрение в инвестиционния климат ще подпомогне българската икономика в процеса на възстановяване от кризата.

За 2012 г. Инвестмънт сантимент се покачва до 69.9 при отчетена стойност от 68.7 през миналия период на изследване. Тази стойност продължава да показва силен оптимизъм в очакванията. Би следвало към следващата година. да има значителен ръст в инвестиционната дейност в българската икономика. Очаква се дотогава България да се отърси от негативните ефекти на глобалната икономическа криза и да поеме по пътя на икономическа експанзия.

Още от Бизнес

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?