Предпазливи реакции на саудитския план за мюсюлмански войски в Ирак

Американски и иракски представители посрещнаха с предпазливо одобрение предложението на Саудитска Арабия в Ирак да бъдат изпратени нови международни сили, съставени изключително от мюсюлманските страни.

Планът е бил лансиран по време на разговори между американския държавен секретар Колин Пауъл и висши саудитски представители в Джеда.
Саудитските представители са казали, че въпросът е дискутиран с няколко арабски държави.

Преходният премиер на Ирак Ияд Алауи даде положителна оценка на саудитския план по време на срещата си в Джеда с Колин Пауъл.

В момент, когато насилието, кръвопролитията и отвличанията в Ирак продължават с неотслабващи темпове и размах, Алауи призова мюсюлмански и арабски войски да сплотят редиците си срещу ислямския екстремизъм. "Това е наша битка", каза Алауи.

Съгласно саудитския план, всеки арабски или мюсюлмански контингент ще замести частично водените от САЩ коалиционните сили в Ирак, но няма да ги замества.

Саудитската инициатива включва мюсюлмански държави, които не граничат с Ирак, което означава, че няма да бъдат изпращани войски от самата Саудитска Арабия, както и от Йордания, Сирия, Турция, Кувейт и Иран.

Според информациите, Саудитска Арабия предлага войски от Пакистан, Малайзия, Алжир, Бангладеш и Мароко да бъдат поканени за участие.

САЩ "ще проучат" плана

На пресконференция Пауъл каза, че САЩ приветстват плана, но подчерта, че това са "предварителни идеи", които Вашингтон "ще проучи".

Той също така посочи, че все още остават неуточнени въпроси като веригата на командване на такива сили. САЩ едва ли имат намерение да отстъпят командването на многонационалните сили в Ирак преди напускането на американските войски, отбелязва Си Ен Ен.

Саудитският външен министър Сауд ал Фейсал потвърди предварителните разговори по плана, но не даде подробности.

Изпращането на арабски войски в Ирак трудно може да срещне широко одобрение в мюсюлманските държави, чието население не приема американската инвазия в Ирак.

Осъществяването на плана ще зависи и от мандата на силите, които би трябвало да бъдат поканени от временното иракско правителство.

Саудитска Арабия е обявила четири условия

Според информирани източници Рияд е обявил четири условия за разполагането на мюсюлмански войски, посочва базираната в САЩ агенция за информации и анализи Stratfor.

Първото условие е тези сили да бъдат под контрола на ООН. Второ, иракското правителство да ги покани официално. Трето, те да бъдат разположени на мястото на част от коалиционните войски, което да редуцира американското присъствие. Четвърто, развитието на вътрешнополитическият процес в Ирак да бъде поставен под контрола на ООН.

Саудитските лидери са известни с лансиране на дипломатически инициативи, за които знаят, че няма как да стартират, за да спечелят позиции за други инициативи.

Но за разлика от други подобни предложения, за това изглежда стои някаква подготвителна работа, включително консултации с редица страни, посочва агенцията.

Предложените ислямски сили биха били предимно сунтиски, което би намалило шансовете за шиитска доминация в следвоенен Ирак.

Според Stratfor съществуват подозрения доколко сериозно е предложението. Другият въпрос е как САЩ ще се отнесат към него. Първостепенният въпрос ще бъде какво се разбира под контрол на ООН върху вътрешнополитическия процес.

В момента американските сили нямат отношение към ежедневното поддържане на сигурността. Замяна на част от техните войски с ислямски би прехвърлило отговорността - и вината - за част от насилието в Ирак, върху ислямските войски. Вашингтон би имал полза от това.

Саудитска Арабия залага на Буш?

Според агенция Stratfor от особен интерес е обстоятелството, че Саудитска Арабия прави предложението си за плана в настоящия момент, когато всяка страна в света си прави простата сметка: По-добре ли е да се търси сделка със САЩ сега или да се изчакат президентските избори?

Президентът Джордж Буш е отворен за споразумения сега, но ако загуби, по-трудно ще се работи с Джон Кери, ако сега бъде даден шанс на Буш да изглежда по-добър преди края на мандата му. Ако сделките бъдат отложени след изборите и Буш спечели, цената им се увеличава многократно.

Интересно е да се отбележи обаче, че Рияд изглежда е решил, че е от негов интерес да направи така, че Буш да стои по-добре. Това означава, че Саудитска Арабия мисли, че Буш ще спечели - или поне е готова да заложат на това.

Споделяне

Още от Свят