Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предпазливост обхвана пазара на ипотечни кредити

1 коментар
Предпазливост обхвана пазара на ипотечни кредити

Стабилността, спокойствието и ръстът на пазара на ипотечни кредити, характерни за цялото второ тримесечие на 2011 г., постепенно отстъпиха на предпазливостта и реализма при клиентите, осъзнавайки, че кризата в Гърция и Италия могат да имат своето отражение върху бъдещите приходи на българските домакинства. Това са изводите в анализ на консултантската компания “КредитЦентър”, публикуван в понеделник. Октомври започна с промоционални оферти за ипотеки – предимно отстъпки в таксите и комисионните, но не и по-ниски лихви,

 

Това повлия на пазара на ипотечно кредитиране в посока на намаление в средния размер на отпуснатите кредити. Активни на пазара останаха купувачите на по-класни жилища, при които и отстъпките са по-високи. Тези клиенти в повечето случаи имат достатъчно пари в брой, възползват се от изгодните оферти за кредитиране и решават конкретен жилищен проблем. Добрата новина е, че броят на сделките и исканията за ипотеки се запазва, което доказва, че несигурността не е преминала в опасения.

 

“Отчитаме намаление на броя клиенти в най-ниския ценови диапазон”, коментира изпълнителният директор на “КредитЦентър” Тихомир Тошев. “Въпреки че евтините жилища все още заемат най-голям дял от пазара, тяхната абсолютна стойност постепенно пада. За тази група хора стабилността и добрата перспектива са от най-голямо значение, защото и най-слабото намаление или забавяне на възнагражденията ги изправя пред трудности да вържат семейния си бюджет. Все по-често клиентите ни искат, теглейки кредита, да си направят и застраховка живот с покритие на риск “безработица”. Това им дава повече сигурност и спокойствие, че ще се справят с погасяването на кредита и при евентуални проблеми с работа и доходите”, допълва Тошев.

 

Друга тенденция, която ясно се оформя, е че по-внимателно проучване на условията на финансовите институции от хората. Те се интересуват не само за текущите условия по кредитите, а за цялостната им политика през последните години. "Дори хората, които не използват посредничеството на кредитни консултанти, не вземат решение, преди да са посетили 4 - 5 банки и да са получили оферти от тях. Те знаят, че лихвата не е най-важният показател за предложението”, казва Тихомир Тошев. "Клиентите отново се интересуват от годишния процент на разходите, което им показва цялостното оскъпяване на кредита. Това е положителен сигнал за пазара, тъй като за всички участници е добре пазарът да е добре информиран, потребителите да са знаещи и разумни, защото в перспектива това означава стабилен ипотечен пазар с по-малко лоши кредити”, допълва Тошев.

 

През октомври средният за страната размер на изтеглените ипотечни кредити е 34 298 евро, отчитат консултантите от Кредит Център. Съотношение евро/лева за страната е 87/13 в полза на еврото.

 

Най-голям по традиция остава размерът на изтеглените ипотечни кредити в столицата, който през изминалия месец намалява на 38 520 евро. На второ място се нарежда Варна, следвана от Бургас. Ипотечните кредити в тези два града през октомври са съответно средно по 30 960 евро и 27 560 евро. Четвърти в класацията е Пловдив, където през октомври клиентите са теглили средно по 25 180 евро за нов дом.

Делът на кредитите между 10 000 и 30 000 евро, който традиционно е най-голям, през октомври нараства допълнително с близо 10 процентни пункта, като достига 58.5% спрямо 48.8% за септември. Намаление за сметка на това има при тегленето на заеми от 30 000 до 50 000 евро. През октомври те са 28.6% от всички изтеглени спрямо 37.2% през предишния месец. Интересна тенденция се наблюдава в горния ценови диапазон, където кредитите в границата от 70 000 до 90 000 евро и тези над 90 000 евро увеличават своя дял в сравнение със септември, съответно с 1.2 и 0.6 пр. пункта.

Срокът за изплащане на ипотечните кредити между 16 и 20 години остава най-предпочитан от клиентите. За такъв период през изминалия месец са взети 32.1% от заемите. По-дълъг срок – от 21 до 25 г., са предпочели 29.6% от кредитополучателите. С близо 8 процентни пункта се увеличава делът на ипотечните заеми със срок на погасяване между 26 и 30 години. През октомври той достига 24% спрямо 16.2% през септември.

Процентът на финансиране, който банките най-често отпускат по ипотечните заеми, и през октомври е главно за 70-80% от стойността на жилището – 39.6% от кредитите са в този диапазон. На следващо място след тях се нареждат ипотечните кредити за 80 до 90% от цената на имота, които са 19.9% от всички. Трети по популярност са кредитите за 60 до 70% от стойността на имота (15,2%), следвани непосредствено от тези за 50-60% от цената (12.4%). Всеки десети ипотечен заем е в рамките на 40 до 50% от сумата по сделката.

Продължава да расте делът на клиентите с по-ниски доходи, които предприемат теглене на ипотечен кредит. През октомври спрямо предишния месец се увеличават кредитополучателите с доход на домакинство както от 1500 до 2500 лв. (от 83.8% на 84.6%), така и тези с доход до 1500 лв. (от 12,3% на 12,7%). 2.1% от всички, изтеглили ипотечен кредит през изминалия месец, са с приходи в семейството от 2500 до 4000 лв. на месец, а 0.6% - с над 4000 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #1

  Защо не се обсъжда опита за рекетиране на гражданите с раздуване на пролема с остъклените балкони.
  1. За всички нарушения и престъпления има срок давност. Сега остъкляването тихомълком се приравнява на престъпление против човечеството.
  2. По законите у нас документи се съхраняват за срок от 5 години, освен нотариалните актове. Как може да се искат документи за узаконяване на балкони отпреди повече от 20 години.
  3. Що за строеж е остъкляването. По тази логика и за смяната на дограмите утре ще ни

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.