Предпазната клауза за правосъдие е "на кантар"

Предпазната клауза за правосъдие е "на кантар"
Оценката на Европейската комисия за България в окончателния доклад за напредъка на страната в областите правосъдие и вътрешен ред зависи от това какво ще направят българските власти от сега до лятото, когато ще бъде публикуван документът. Това каза говорителят на ЕК Марк Грей във вторник пред български журналисти в Брюксел.

Сега е времето България да действа активно и решително, имам предвид предявяване на обвинения, образуване на дела и издаване на присъди, каза Грей.

“Съзнателно не сме дали подробна оценка на правосъдната система в междинния доклад на ЕК за България от този месец. Искаме да се запази и усили набраната скорост. Не е моментът, в който правителството може да каже: благодаря за положителния доклад, всичко е наред и да си вдигне краката на масата. И управляващите нямат никакви съмнения какво точно трябва да се направи, въпросът е прави ли се или не“, допълни той.

Предстоящата оценка ще бъде справедлива и обективна, заяви Грей. В документа Комисията ясно и недвусмислено ще отбележи какво е свършено и какво не за трите години членство на България в ЕС в областите правосъдие и вътрешен ред, допълни евроговорителят.

Предпазната клауза на кантар

В момента не мога да кажа, че окончателно е отпаднала опасността от предпазна клауза на България в областта на правосъдието, каза Грей. Това ще стане ясно след публикуването на доклада.

Комисията е пределно наясно, че безкрайното повдигане на обвинения, които след това се отлагат с месеци и години, не води до добро правосъдие, каза още Грей по повод новите разследвания за измами с европейски пари. В същото време внимаваме да даваме коментари по отделни дела и да си вадим изводи, защото няма как да сме запознати в детайли с всяко едно дело. Но следим тенденциите, поясни той.

Категорично не мисля, че в България има евроскептицизъм, дори напротив, каза Грей. Той цитира социологическо проучване на Алфа Рисърч, според което 77% е подкрепата на българите за действията на ЕК.

Никой в Брюксел не иска да реже парите за България

ЕК много добре разбира действията си, никой в Брюксел не желае да лишава българските граждани от средства, предназначени да подобрят качеството им на живот. Не се събираме тайно с калкулатори и си казваме: колко ще е хубаво да отрежем на България "Х" процента от бюджета, каза още Грей.

"Но представете си какво ще стане, ако ЕК си затвори очите пред явни злоупотреби, пред доказателства, че български и европейски пари се изразходват нецелесъобразно. Не можем да си кажем: навсякъде има проблеми, хайде да си затворим очите", допълни той. В условията на финансова криза, българските граждани желаят ЕК да осъществява още по-стриктен контрол и дори да оказва натиск, заяви говорителят на ЕК.

ОЛАФ проучва 86 сигнала за нередности у нас

Най-много злоупотреби в България се правят с европейски пари, предназначени за селското стопанство, коментира говорителят на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Йорг Воян.

В момента европейската служба за борба с измамите с европейски средства проучва 86 сигнала за България и води разследване по 44 случая. Двайсет и пет от тях са за злоупотреби с пари за селското стопанство, но не само по програма САПАРД, каза Воян. Има и един случай за контрабанда на цигари, допълни той.

Взаимодействието между ОЛАФ и българските власти се активизира след доклада от юли миналата година, но има още какво да се желае, каза Воян. Добре работим в момента с българската прокуратура, която създаде специална група от осем служители да се занимават само с проблемите по програма САПАРД, каза говорителят на ОЛАФ.

Има усилия за засилване на ефективното сътрудничество, но все още очакваме конкретни резултати от съдебната система, каза Воян.

ОЛАФ няма практика да разследва измами с ДДС, защото те формират бюджета само на отделната страна, но не и на ЕС. Въпреки това, службата може да разгледа случай при молба от страна членка и това се е случвало в миналото, каза Воян по повод скандалите в Национална агенция по приходите и разследването на българските власти за източване на ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа