Предпазната клауза за правосъдие и вътрешен ред изглежда решена

Почти сигурно е, че на страната ни ще бъде наложена предпазна клауза по глава “Правосъдие и вътрешен ред”, става ясно от изявленията на български и европейски политици през последните дни.

Въпросът за възможните “малки предпазни клаузи” във връзка с членството на България в ЕС ще се реши окончателно с доклада на Европейската комисия през ноември, обяви в петък Атанас Папаризов, съпредседател на Съвместния парламентарен комитет (СПК) България-ЕС, който се проведе в четвъртък и петък в София.

На еврожаргон “малка предпазна клауза” означава санкция, свързана с неизпълнението на различни директиви и изисквания. Ако ЕС ни наложи предпазната клауза по правосъдие и вътрешен ред, решенията на българските съдилища няма да се признават в страните членки на ЕС и българските граждани ще бъдат проверявани на ГКПП-тата на страните членки като граждани на държави извън съюза.

България и Румъния са единствените страни, в чиито договори за членство в ЕС е записана възможност и за отлагане на влизането в ЕС с една година. Това може да стане при събиране на три “малки предпазни клаузи”, поясни преди дни Папаризов.

Папаризов подчерта, че евентуалното въвеждане на предпазна клауза по глава “Правосъдие и вътрешни работи” няма да означава, че страната ни не е пълноправен член на ЕС. В момента Чехия не е част от шенгенското пространство, но въпреки това никой не твърди, че не е реален член на ЕС, припомни той.

Той допълни още, че правосъдието е една от областите, в които няма общо европейско право. Въвеждането на такава предпазна клауза би означавало само, че решенията на българските съдилища няма да се признават в ЕС, уточни Атанас Папаризов.

В допълнение съпредседателят на СПК от страна на Европарламента Катрин Ги-Кен обясни, че нито организираната престъпност, нито корупцията са българско изобретение и само български проблем. За ваше съжаление, нямате тази чест – в цяла Европа избухват скандали, свързани с измама, подкупи или убийства, уточни французойката, която е подчертано позитивно настроена към напредъка на България.

В кулоарите на Народното събрание депутатът от ДСБ Асен Агов потвърди, че по негова информация почти е сигурно, че на страната ни ще бъде наложена предпазна клауза по глава 24.

Ги-Кен и Папаризов нито отрекоха, нито потвърдиха появилата се неофициална информация, че по мнение на докладчика за България в Европарламента Джеф ван Орден 95% е сигурно, че на страната ни ще бъде наложена предпазна клауза по глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред”. Има възможност за въвеждане, но Ван Орден познава най-добре и в дълбочина проблемите и ситуацията в България, допълни Катрин Ги-Кен.

Последните мерки в борбата с организираната престъпност - арестуването на някои босове от престъпния свят - и с корупцията, подвеждането под отговорност на висши служители, са окуражителни, но не са достатъчни, коментира Джефри ван Орден в интервю пред радио Дойче веле.

Съпредседателят на СПК Атанас Папаризов обясни, че в момента най-важната цел на страната е съсредоточаването на усилията, за да може на 16 май страната ни да получи датата си за членство в ЕС от 01 януари 2007 г.

СПК в резолюция препоръча на Европейския парламент да потвърди датата за членство на България. Катрин Ги-Кен изрази очакване, че и Европейската комисия, и Съветът на Европа ще излязат със същата препоръка през май и юни.

ЕС трябва да признае постигнатият напредък, макар че не всички технически условия са изпълнени, подчерта евродепутатът. По думите ѝ, съюзът се нуждае от участието на България. Не маловажна е и необходимостта Евросъюзът да удържи на думата си пред българските граждани, каза още Ги-Кен. Не може до безкрай да продължават изпитанията пред един народ, а и удължаването с една година няма да постигне кой знае какъв резултат, допълни тя.

По-рано в петък холандката Елс де Гроен от партията на Зелените в Европарламента изтъкна, че България е единствената страна в Източна Европа, която запази в тайна имената на бившите си функционери, не отвори досиетата на ДС, а нейните генерали корумпират партиите и ги правят свои заложници. По време на заседанието на СПК Де Гроен настоя досиетата да бъдат отворени и се възмути и от решението на съда, с което миналата седмица концесията на магистрала "Тракия" беше обявена за законна.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?