Предпочетеният купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България е нередовен платец на НЕК

Предпочетеният купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България е нередовен платец на НЕК

Българският търговец на електроенергия "Фючър енерджи“, който в консорциум с индийска компания е сочен от чешки медии като предпочетен купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България, се   среща често в списъка на длъжниците на НЕК, неплащащи редовно вноските си "задължение към обществото“. Това пише сайтът 3e-news в понеделник. Името на "Фючър енерджи“ се се появява периодично в списъка от началото на годината и присъства в него и през октомври и ноември.

Според твърденията на изданието Hospodarske Noviny българско-индийският консорциум е предложил 8 млрд. чешки крони или 312 млн. евро за елекроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЧЕЗ у нас, соларна електроцентрала и такава на биомаса, както и търговец на ток.

От ЧЕЗ няма официална информация за избран купувач. Ако има такъв, той трябва да бъде одобрен и от надзорния съвет на компанията, както и от българската държава в лицето на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Още през септември енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че регулаторът ще провери дали купувачът има достатъчно капацитет да управлява активите на ЧЕЗ и да изпълнява ангажиментите си по лиценза за доставка на електроенергия в западна България. В понеделник тя потвърди това.

За "Фючър енерджи" се знае, че е собственост на Валентин Христов и фирмата "Аксис 7". Последният публикуван финансов отчет на дружеството е от 2013 г., когато то отчита загуба от 129 хил. лв.

За индийския партньор в консорциума не се знае нищо. Възможно е той да предоставя финансирането за сделката.

Тяхната оферта бе предпочетена от общо три, като неофициалните информации за останалите двама претенденти са различни и включват собственика на редица въглищни мини и електроцентрали Христо Ковачки, чешката "Енерго Про", която доставя ток в Североизточна България, но би имала проблем с антимонополното одобрение, фирмата на братята Бобокови "Приста ойл" в комбинация с румънска и турска фирми, собственика на слънчеви централи "Инерком" и израелски милиардер.

Балансовата стойност на българските активи на ЧЕЗ се оценява от "Патриа Файненс" (Patria Finance) на около 7.5 млрд. чешки крони (290 млн. евро). От придобиването на 67 на сто от електроразпределителните дружества в София, София-0област и Плевен за 285.1 млн. евро
през есента на 2004 г. досега чешката компания е вложила над 500 млн. евро за развитието на бизнеса си в България.

Преди седмица от компанията съобщиха, че за купувач на придобитата през 2006 г. за 206 млн. евро ТЕЦ-Варна е избрана фирмата "Сигда"  на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Тази сделка също подлежи на одобрения от надзора на ЧЕЗ и от КЗК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?