Предполага се, че е открит корпусът на изчезналия самолет на "Еър Ейша"

Предполага се, че е открит корпусът на изчезналия самолет на "Еър Ейша"

Сонарно изображение показва голям тъмен обект под повърхността на Яванско море, за който се предполага, че е корпусът на изчезналия самолет на "Еър Ейша", съобщи Ройтерс.

Служител от индонезийските спасителни служби каза, че обектът е на дълбочина от 30 до 50 метра. Той допълни, че ако това е наистина корпусът, евакуацията на мъртвите ще бъде извършена бързо.

Екипи продължават да издирват тела на загинали в самолета, който изчезна в неделя при полет от Индонезия до Сингапур със 162-ма души на борда, повечето от тях индонезийци.

Работата на спасителите се спъва от лошото време, бурното море и силния вятър в района. Вълните достигат 2-3 метра.

До момента няма намерени оцелели. Сред намерените досега шест тела е и едно на жена в облекло на стюардеса. Всичките шест тела са с дрехите върху тях, което предполага, че самолетът "Еърбъс 320-200" е бил цял, когато се е врязал в морето и се е разпаднал при стълкновението с водата, а не във въздуха. Това е показател за рязка аеродинамична загуба на скорост, вероятно довела до падането му.

"Тази хипотеза се подкрепя и от факта, че отломките не са разпръснати на широк периметър, а на малко пространство върху водата", заяви Нийл Хансфорд, бивш пилот и шеф на
консултантска фирма за стратегически авиационни проблеми.

Индонезийските власти съобщават, че един от загиналите при катастрофата е носел спасителна жилетка. Този факт вероятно говори за това, че след падането на машината е предприет опит за евакуация.

Индонезийският президент Джоко Видодо каза, че изваждането на телата е приоритетна задача. Властите в Сурабая, откъдето самолетът излетя, вече се подготвят за докарването и идентифицирането на намерените тела.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят