Предполага се, че в България са останали под 7 млн. души.

Предполага се, че в България са останали под 7 млн. души.

Предполага се, че в България са останали под 7 млн. души. Това заяви пред БНТ шефът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Окончателни данни ще има след предстоящото през 2021 г. преброяване на населението.

"Преброяването след две години ще отговори на въпроса точно колко сме и какви сме. Намаляването на населението като брой не е такъв проблем, колкото какви са структурите на населението, какви са неговите възможности за самовъзпроизводство, за работа, труд, икономика и т.н.”, заяви Цветарски. Той допълни, че ако броят на населението е голям проблем, страни като Малта и Люксембург биха имали много проблеми.

Най-мащабното преброяване на населението и жилищния фонд от 10 години насам, ще се проведе през 2021 г. и ще струва на данъкоплатеца 38 млн. лв.. Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има възможност преброяването да е по-евтино, ако повече хора се регистрират електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, обясни Сергей Цветарски.

Споделяне

Още от България