Предполагаем агент на украинските тайни служби арестуван в Москва

Предполагаем агент на украинските тайни служби арестуван в Москва

В Москва беше арестуван предполагаем агент на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), "обучен от ЦРУ" и изпратен в руската столица, за да се внедри в руските разузнавателни служби, съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от Франс прес.

"Подполковник Юри Иванченко от отдела за контрашпионаж на СБУ беше арестуван на 26 март на руска територия", се казва в съобщението. "Преди пристигането му в Русия ФСС получи информация, според която СБУ и ЦРУ са обучили Иванченко за участие в операция, при която е трябвало да бъде вербуван от ФСС".

Украинският служител е имал за цел да убеди руските служби да поддържат връзка с него чрез тайници. По-късно СБУ и ЦРУ планирали да заловят сътрудник на ФСС, докато получава информация от Иванченко, твърди руската служба. Той не е навредил на Русия и ще бъде върнат в Украйна, но ще му бъде забранено да стъпва отново на руска територия, съобщава ТАСС.

Отношенията между Русия и Украйна са практически замразени след политическите промени в Киев, последвани от анексирането на Кримския полуостров от Русия и въоръжения конфликт в Източна Украйна. Киев и западните държави обвиняват Москва в активна подкрепа на проруските бунтовници в този конфликт.

Според украинските власти десетина украинци са задържани в Русия по политически причини. Сред тях е и пилотът Надежда Савченко, осъдена на 22 години затвор за съучастие в убийството на двама руски журналисти. Украинските власти искат размяна на затворници. Тя може да включва двама мъже, които в момента са изправени пред украински съд по обвинение, че са работили за руското разузнаване (ГРУ), отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят