Предполагаем терорист опита да влезе в Лувъра, но бе прострелян

Френски войник простреля мъж, който се опита да го нападне с мачете в района на Лувъра, съобщиха световните агенции.

Нападателят крещял "Аллах акбар" и отправял заплахи, което предполагало, че се готвел да извърши терористичен акт, съобщи префектът на Париж Мишел Кадо.

Нападателят се опитал да влезе в подземния магазин на Лувъра с куфарче в ръка. Когато е бил забелязан, той е нападнал военния патрул. Друг служител на реда обаче е успял да го простреля.

Войникът е леко ранен, а простреляният нападател е тежко ранен в корема. Няма други пострадали при инцидента.

Нападателят е носил две големи раници, но в тях не са открити експлозиви. Самоличността и националността му не са установени.

Арестуван е още един човек заради подозрително нападение, но все още се изяснява дали е свързан с атаката.

Френският премиер Бернар Казньов заяви, че очевидно става дума за терористично нападение.

Районът около музея бе отцепен, а спирките на градския транспорт евакуирани. Няколко часа след инцидента ситуацията се нормализира. Няколко часа по-късно персоналът на търговския център под Лувъра се върна на работа, а поставените заграждения бяха премахнати.ю

Стотици посетители останаха в музея по време на нападението, а някои бяха отведени в специални безопасни стаи.

Във Франция след по-малко от три месеца предстоят президентски избори, а сигурността и страхът от тероризъм са сред основните въпроси на тях.

Нападението беше извършено няколко часа преди подаването на документите за кандидатурата на Париж за домакинството на Олимпийските игри през 2024 г.

Нападението ще повдигне въпроси за сигурността въпреки настояванията на френски служители, че Париж има необходимия опит да организира и осигури защитата на големи събития.

Във Франция все още е в сила извънредно положение, след като през последните две години бяха извършени няколко терористични нападения.

При атаката срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" в началото на 2015 години бяха убити общо 12 души.

На 13-ти ноември 2015-та година в парижката зала "Батаклан" терористи убиха близо 90 от посетителите. При други отделни атаки на различни места в града бяха убити още 40 души.

На 14-ти юли, когато Франция празнува националния си празник, в Ница терорист с камион уби 84, а бяха ранени над 300 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?