Предполагаемата размяна на "шпиони" започна

Руският учен Игор Сутягин, излежаващ присъда в страната си по обвинения в шпионаж в полза на САЩ, е бил освободен и вече трябва да е във Виена. Това съобщи неговата адвокатка Анна Ставицкая, цитирана от Франс прес в четвъртък.

Съобщението идва ден, след като се появи твърдението, че Сутягин е в центъра на размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.

"Бащата на Игор получи обаждане към 16.30 ч. московско време (15.30 ч. българско време) и му казаха, че (Сутягин) е бил видян да излиза от самолет във Виена и че е бил посрещнат от офицер", уточни Ставицкая. В същото време тя направи уговорката, че новината не е била потвърдена нито от руските власти, нито от други източници.

Руският правозащитник Ернст Чорни, цитиран от Ройтерс, също заяви, че разполага с информация, че ученият е пристигнал в австрийската столица.

Според Чорни бащата на Сутягин е получил обаждането от западна телевизионна компания, а посрещачът е бил британски офицер. Цитираният активист обаче подчерта, че не е сигурен дали тази информация е вярна.

Анна Ставицкая съобщи вчера, че нейният клиент, който бе в затвора от 2004 г., е бил прехвърлен в Москва, за да бъде разменен срещу предполагаемите руски шпиони, арестувани в Съединените щати в края на миналия месец.

Според роднини на учения той им е казал, че ще е един от 11-те осъдени в Русия шпиони, които ще бъдат освободени в замяна на 11-те човека, срещу които в САЩ бяха предявени обвинения, че са руски агенти, предаде още АП. Сутягин уточнил, че първо ще отиде във Виена, а след това - в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?