Предполагаемият извършител на нападението в Швеция е бил пред депортиране

Предполагаемият извършител на нападението в Швеция е бил пред депортиране

Предполагаемият извършител на нападението с камион в Стокхолм е очаквал предстоящото му депортиране, съобщи шведската полиция в неделя. 39-годишен узбекистанец е заподозрян за това, че в петък вряза камион в търговски център и уби четирима човека.

Той е кандидатствал за разрешително за постоянно пребиваване в Швеция през 2014 г., но молбата му била отхвърлена и той трябвало да бъде депортиран.

Полицията съобщи, че е издирвала мъжа, за да го депортира. На властите е било известно, че той е демонстрирал симпатии към екстремистки организации, сред които "Ислямска държава".


Петима души, задържани в хода на разследването на нападението, остават в ареста. Полицията е провела и разпити на 500 души.

Разпознати са всички загинали в атентата от петък. Това са двама шведски поданици, един британски поданик и един белгийски поданик. Засега обаче полицията не съобщава имената им.

Полицията заяви, че няма конкретни индикации към момента, че в страната могат да бъда извършени други атаки.

Узбекистанецът, чието име засега властите не назовават, бе арестуван няколко часа след нападението, извършено с камион, откраднат от пивоварна.

Шведският в. "Експресен" съобщи, че извършителят се казва Рахмат Акилов.


На 24 февруари Акилов бил обявен за издирване, тъй като се укривал, за да не бъде депортиран, след като му било отказано разрешително за постоянно пребиваване в страната, допълва вестникът.


Според него Акилов е симпатизирал на екстремистки организации, сред които Хизб ут Тахрир ал Ислями (в превод Партия на ислямското освобождение). Това е международна религиозно-политическа организация, създадена през 1953 г. и поставила си за цел отстраняването на неислямски правителства и връщането на мюсюлманите към "истинския ислямски модел на живот". В Швеция групировката е съществува от 2012 г., но сега е много малочислена.


Същевременно шведският премиер Стефан Льовен каза, че е разочароващо, че властите не са били способни да депортират мъжа, смятан за основен заподозрян за атентата в Стокхолм, предаде ДПА.


Той призова за по-строги мерки за гарантиране, че депортациите, постановени от властите ще се изпълняват.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят