Предполагаемият убиец от Кемниц е трябвало да бъде върнат в България

Предполагаемият убиец от Кемниц е трябвало да бъде върнат в България

Иракчанинът, за когото се предполага, че е извършил убийството в Кемниц, отдавна е трябвало да бъде върнат в България. Именно там е подал първо молба за убежище, съобщават днес германските медии, цитирани от Дойче веле.

Юсиф А. е пристигнал в Германия през октомври 2015 година. Но още преди това е подал молба за убежище в България, след което продължил по т.нар. "Балкански маршут" към Германия, където властите решили, че трябва да бъде върнат обратно в България.

Екстрадицията му била насрочена за 13 май 2016 година, но била обжалвана и отложена с 6 месеца. В този срок властите е трябвало да вземат ново решение за неговото екстрадиране. След изтичането и на този срок Германия вече е била отговорна за иракчанина.

Според Дъблинското споразумение отговорна за търсещите убежище е онази страна-членка на ЕС, в която те за първи път са се регистрирали. В случая с Юсиф А. това е България, поради което иракчанинът е трябвало да бъде върнат в страната. Но както съобщава германският "Ди Велт", Дъблинският регламент се изпълнява доста рядко. Така например през 2016 година германските власти са установили, че в общо 4 899 случая на търсещи убежище отговорност носи България. Българските миграционни власти са потвърдили отговорността си за 2 643 от тях, но в крайна сметка в България са били върнати само 95 души, посочва "Ди Велт".

Юсиф. А., 22-годишен иракски кюрд, бе задържан заедно с 23-годишния сириец Ала С. за убийството на 35-годишен германец в Кемниц, където престъплението предизвика тежки безредици. Сириецът твърди, че деянието е извършено от иракчанина, който бил нанесъл пет удара с нож на жертвата.

Германските медии съобщават, че Юсиф А. вече има криминално досие. През 2017 година е бил осъден на 8 месеца лишаване от свобода за тежка телесна повреда, но присъдата е била заменена с условна. Юсиф А. има и присъди за пътнотранспортни провинения, за притежаване на наркотици и за измама.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа