Предположение: SIM-картата на атентатора в Бургас – ключ за разгадаването на атентата

Израелското издание Israel Defence коментира разследването на атентата на бургаското летище Сарафово и стига до извода, че анализът на SIM-картата от телефона, с който е било взривено устройството, може да позволи на разследващите да направят възстановка на събитието и да разберат с кого е говорено в момента на атаката.

Така ще бъдат идентифицирани замесените и могат да бъдат свързани с нападението. Добър пример за това е разследването на убийството на бившия ливански премиер Рафик ал Харири, когато шест SIM карти отвеждат разследващите органи до хората, които са ги използвали за планиране и извършване на нападението, продължава изданието.

Отстранената от разследването на атентата в Бургас следователка Станелия Караджова не само е съобщила името на заподозрения съучастник на извършителя, но е казала още, че на мястото на взрива са били открити части от SIM карта, която е била поставена в телефона на извършителя, се казва още в коментара.

Разследването досега показва, че тя е била предплатена карта, закупена от мароканския оператор Marok Telecom, който действа в северноафриканските държави Мали, Мавритания, Габон, Алжир, Тунис и други.

Според Караджова България е потърсила съдействие от мобилния оператор в Мароко, но засега той отказва да сътрудничи. Няма съмнение, че българското, както и израелското разузнаване имат голямо желание да получат разпечатките точно на тази SIM карта.

Малките чипове са смятани за ключови инструменти в терористичните нападения, защото позволяват да се работи без разкриване на самоличността в държавата, която е цел на атаката, както и да се комуникира с помагачите в страната и извън нея. Такъв е случаят с опита за нападение срещу израелски дипломатически служители в индийския град Делхи.

По този начин са идентифицирани и повечето участници в терористичната клетка в тайландския град Банкок, където през 2011 г. бе извършен неуспешен опит за атентат, отбелязва още изданието, цитирано от "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от България