Предположение: SIM-картата на атентатора в Бургас – ключ за разгадаването на атентата

Израелското издание Israel Defence коментира разследването на атентата на бургаското летище Сарафово и стига до извода, че анализът на SIM-картата от телефона, с който е било взривено устройството, може да позволи на разследващите да направят възстановка на събитието и да разберат с кого е говорено в момента на атаката.

Така ще бъдат идентифицирани замесените и могат да бъдат свързани с нападението. Добър пример за това е разследването на убийството на бившия ливански премиер Рафик ал Харири, когато шест SIM карти отвеждат разследващите органи до хората, които са ги използвали за планиране и извършване на нападението, продължава изданието.

Отстранената от разследването на атентата в Бургас следователка Станелия Караджова не само е съобщила името на заподозрения съучастник на извършителя, но е казала още, че на мястото на взрива са били открити части от SIM карта, която е била поставена в телефона на извършителя, се казва още в коментара.

Разследването досега показва, че тя е била предплатена карта, закупена от мароканския оператор Marok Telecom, който действа в северноафриканските държави Мали, Мавритания, Габон, Алжир, Тунис и други.

Според Караджова България е потърсила съдействие от мобилния оператор в Мароко, но засега той отказва да сътрудничи. Няма съмнение, че българското, както и израелското разузнаване имат голямо желание да получат разпечатките точно на тази SIM карта.

Малките чипове са смятани за ключови инструменти в терористичните нападения, защото позволяват да се работи без разкриване на самоличността в държавата, която е цел на атаката, както и да се комуникира с помагачите в страната и извън нея. Такъв е случаят с опита за нападение срещу израелски дипломатически служители в индийския град Делхи.

По този начин са идентифицирани и повечето участници в терористичната клетка в тайландския град Банкок, където през 2011 г. бе извършен неуспешен опит за атентат, отбелязва още изданието, цитирано от "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?