Предпоследно: Плащането в брой остава до 10 000 лв.

БСП, ДПС и част от патриотите гласуваха против свалянето на прага на 5000 лв.

Таванът на кешовите плащания да остане в сегашния си размер от 10 000 лв., гласуваха на второ четете на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс депутатите от бюджетната комисия в парламента в четвъртък.

Заради гласовете на ДПС, БСП и част от "Обединени патриоти", които се обявиха против промените, ГЕРБ не успя да прокара предложението си за сваляне на прага на 5000 лв. като мярка за борба със сивата икономика. Само ден по-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че 5000 лв. е компромисното предложение на партията, след като по-рано правителството внесе проект за сваляне на прага до 1000 лв.

Преди месец и половина по предложение на финансовото министерство кабинетът прие схема за ограничаване на плащанията в брой до 1000 лв. през 2019 г.

В момента кешовите плащания са допустими в размер до 10 000 лв., докато според проекта той трябва да бъде намален до 1000 лв. в следващите две години, като първата стъпка – 5000 лв. трябваше да влезе в сила още от август 2017 г. От 1 януари 2018 г. прагът трябваше да падне на 3000 лв., а от началото на 2019 г. - на 1000 лв.

Основният аргумент на МФ е борбата със сивата икономика, доколкото банковите трансакции оставят официална следа и ограничават сивите парични потоци.

При приемането на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) на първо четене обаче предложението за свиване на тавана до 1000 лв. срещна силен отпор, както от страна на БСП и ДПС, така и сред част от депутатите от ГЕРБ, а също и сред граждани и експерти. Основният мотив бяха високите банкови такси и затрудняването на стопанския оборот с подобни силни рестрикции.

В край сметка ГЕРБ се спря на компромисното предложение за 5000 лв., но и то бе отхвърлено в бюджетната комисия.

"Не смятам, че с тази мярка ще се реши проблемът със сивата икономика. След като МФ не е представило никаква оценка на въздействието на свалянето на предишния праг от 15 000 лв. на 10 000 лв., ние настояваме той да се запази", коментира Георги Търновалийски от БСП.

"По принцип ограничаването на плащанията в брой е в правилната посока, но въпросът е къде ще спрем – на 3000, на 5000, на 8000 лв. или на 2000 лв. Защото подобни мерки тормозят фирмите и гражданите и в същото време са с недоказан ефект от гледна точка на целта да се бори сивата икономика", изтъкна Йордан Цонев от ДПС.

Зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов каза, че намаляването на плащанията в брой е част от стратегията на МФ за борба със сивата икономика, но той призна, че не е намерен начин за оценка на ефекта от мярката.

Менда Стоянова пък коментира, че повечето страни от ЕС са ограничили разплащанията в брой до около 2500 – 3000 евро и затова се предлага подобен таван и у нас.

Окончателното гласуване на промените ще бъде в пленарна зала.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?