Предприемачите са готови да инвестират до 30 000 лв. в нов бизнес

Преобладаващата част от българските предприемачи са склонни да вложат от 15 000 до 30 000 лева в нов бизнес. Очакванията им са да си върнат инвестицията за 2-3 години, а желаната месечна печалба е средно около 3 пъти повече от това, което получават в момента, или между 2 и 3 хиляди лева. Това показва проучване на Югоизточноевропейския център по семиотични изследвания към Новия български университет.

ИТ секторът и търговията с хранителни продукти са най-привлекателните сектори за започване на нов бизнес сред предприемачите у нас, показва още проучването.

Бизнесът с платформа в интернет и ИТ сектора са привлекателни с това, че изискват сравнително по-ниска първоначална инвестиция, като в същото време дават възможност за бързи печалби, посочи Светослав Билярски от Franchising.bg.

Откриването на заведения за хранене, бързи закуски, ресторанти и т.н. също привлича начинаещите предприемачи. Освен на нуждата да се храним всеки ден, това се дължи и на факта, че човек не е склонен да измине повече от 500 м, за да се нахрани. Това предполага да има обекти, които предлагат храна на много места, разположени на близки разстояния, коментира Билярски.

В същото време намалява интересът към отваряне на нови магазини. Причината за това е в растящия брой на големите търговски вериги на българския пазар, показва проучването.

Според него секторът на услугите също привлича голяма част от потенциалните предприемачи. На другия полюс е производството, защото това е бизнес, който изисква голям първоначален капитал, а хората рядко имат възможност да го вложат.

Повечето от склонните да започнат собствен бизнес са без предприемачески опит, показва още проучването. Следват ги хора с опит като служители в компания, която работи в бранша, и такива, които имат зад гърба си един неуспешен бизнес и амбицията да се реализират в друг.

Съветът на специалистите към бъдещите предприемачи е да инвестират не повече от една трета в новия си бизнес от средствата, с които разполагат. Освен това, за да е успешно начинанието, е добре да се насочат към сфера, която им е приятна и близка. По този начин ще дадат всичко от себе си, за да успеят.

Споделяне

Още от Бизнес