Предрешен ли е изборът за шеф на БНР?

Предрешен ли е изборът за шеф на БНР?

Два дни преди Съветът за електронни медии (СЕМ) да реши кого да назначи за генерален директор на Българското национално радио (БНР), част от журналистите там и външните наблюдатели се опасяват, че изборът е предрешен.

Упорито се говори, че за наследството на Поля Станчева спорят двама кореспонденти в Москва –  бившият пратеник на БНР и БНТ Валери Тодоров и настоящият на БНР Чавдар Стефанов.

До събеседване в регулаторния орган бяха допуснати осем кандидати, четирима от които бяха изслушани във вторник.

Преди ден Комисията по досиетата оповести, че нито един от тях не е сътрудничил на бившите служби на комунистическия режим. Евентуални връзки с ДС биха попречили на кандидатите за поста, тъй като Законът за радио и телевизия съдържа лустрационен текст.

Председателят на СЕМ Мария Стефанова отрече твърденията, че конкурсът е уреден. В интервю за БНР тя определи като обидни слуховете, че регулаторът е получил указания как да се отнася с концепциите на претендентите.    

“Mисля, че генералният директор трябва да бъде не само човек, който идва от нашите професионални среди, и да кажем, журналист или пък с друга професия, да е работил в радио пет години, това пък е условието по закона, но също така и да бъде добър администратор или управленец или мениджър, както е съвременната дума за това”, заяви Мария Стефанова вижданията си. По-нататък тя дообясни, че не може да оглави радиото човек, “който не е имал възможност да се опита да управлява някаква по-малка структура”. Тя уточни, че не става дума кандидатът да е бил генерален директор (какъвто е случаят с Александър Велев), но все пак трябвали “едни по-специални” качества.

Запитана защо гласуването на СЕМ ще бъде тайно, Мария Стефанова обясни, че тайният вот е по-демократичен, а и това мнение надделяло сред мнозинството от колегите ѝ.

Според част от журналистите в БНР Валери Тодоров е кандидат на статуквото и е предпочитан от настоящия генерален директор Поля Станчева. В същото време редколегията в програма “Хоризонт” декларира подкрепата си за Чавдар Стефанов, Петър Галев и Красимир Луканов. 

Валери Тодоров има дългогодишен журналистически опити, бил е международен редактор, специалист по Русия и ОНД. В началото на 90-те е завеждащ кореспондентския пункт на БНР в Москва, по-късно започва да работи за БНТ от руската столица.  През 1998 г. за кратко е директор на “Хоризонт”. Освободен е обаче от тогавашния генерален директор Александър Велев без обявени публично мотиви – редица публикации от това време сочат като причина нерегламентирани контакти с Мултигруп. Тодоров  има подкрепа от управата на Радиотелевизионния синдикат, който в журналистическите среди е възприеман като казионна организация. Според съобщения на информационни агенции, зад него стоят влиятелни политически среди и президентската институция.

Другият основен претендент Чавдар Стефанов също е с дълъг журналистически стаж. От 1997 г. е кореспондент на БНР в Москва. През миналата година руският Медиа съюз го удостои с най-високото си отличие за чуждестранен журналист.

Разбира се, има още шест кандидатури за ръководител на обществената медия, “възможни са и изненади”.

Развивайки концепцията си за БНР пред регулаторния орган, кандидатът за директор Валери Стефанов предложи радиото да отвори пет нови регионални центъра - в София, Плевен, Бургас, Видин и Кърджали. Той има още идеите да се възстанови музикалната програма "Орфей", да се създаде нова рекламно-издателска къща, която да популяризира дейността на музикалните състави и продукцията на радиото, и да започне издаването на периодично списание за култура на БНР.

Две нови програми да се създадат в БНР до две години, предложи в събеседването с членовете на СЕМ кандидатът за генерален директор на радиото Стефан Радованов. Едната програма да бъде младежка с музикално-информационна насоченост, а другата - семейно-образователна, обясни Радованов.

По думите му регионални центрове на БНР трябва да бъдат открити във Видин, Плевен и София. Радованов, който сега е програмен директор на БНР, обясни че радиото има готовност до 1-2 месеца да започне излъчване и на радио “София”.

Според Иван Виденов БНР трябва да извърви още много път, докато се превърне в обществено радио, защото засега било държавно.

БНР е един динозавър и в него са  необходими революционни промени, заяви Виденов. Аз съм аматьор в това събеседване, не съм подкрепян от никого и кандидатствам формално, уточни той.

Да се засили продуцентското начало в БНР, предложи кандидатът за генерален директор на БНР Антон Митов на днешното събеседване с членовете на СЕМ.

Цялостна промяна в системата на заплащане и програми за малцинствата са сред акцентите в   концепцията на Митов. Според него част от продукцията на програма "Христо Ботев" трябва да бъде използвана и в радио "България".

Изпълненията на съставите на БНР трябва да се записват и издават на звукови и аудио носители,  каза още Митов.

Споделяне

Още от България