Предрешеният избор на Лозан Панов за председател на ВКС се състоя

Кадровиците на Темида пак гласуваха чрез компрометираната е-система, критиките срещу която били "противодържавни"

Лозан Панов. Сн.: БГНЕС

Ключовият избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС) приключи в полза на административния съдия Лозан Панов, което бе очаквана развръзка с оглед на конфигурацията във Висшия съдебен съвет (ВСС), в който доминират представили на ДПС и ГЕРБ. Панов получи 17 гласа – точно колкото му бяха необходими по закон. Неговият конкурент Павлина Панова, която е заместник-председател на ВКС и чиято кандидатура бе подкрепена от раформаторски настроената част от гилдията, се оказа само с 6 гласа.

Изборът се проведе ден след съсипващите констатации на Еврокомисията към т.нар. правителство на съдебната власт, критикувано за липса на безпристраност и непрозрачно кадруване.

Мнозинството във ВСС не се съобрази със съмненията на ЕК към компрометираната електронна система и проведоха вота чрез нея.

Лозан Панов бе очакваният победител предвид членовете на ВСС, които застанаха първоначално зад него. Движеща сила за подкрепата бе председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той и главният прокурор Сотир Цацаров са магистратите с най-голямо влияние върху ВСС.

Изборът на редови административен съдия за шеф на върховен съд, който не се занимава с административно правораздаване, не е прецедент за ВСС. Предишният съдебен съвет избра наказателния съдия Георги Колев за председател на Върховния административен съд. За пореден път ВСС игнорира и солидната подкрепа на съдийската гилдия, която бе в полза на Павлина Панова. Зад нея застанаха много съдии от ВКС, както и целият Съюз на съдиите в България.

Гласуването беше тайно, но е почти сигурно, че зад Лозан Панов застана почти цялата политическа квота във ВСС, квотата на прокуратурата и малка част от квотата на съда.

"Има някои неща, които от самото начало силно накланяха везните в полза на избора на съдия Панова", коментира по-рано в сряда адвокат Йонко Грозев, избран за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Той напомни, че на два пъти вече съзнателно се търси алтернативен кандидат, само и само да се предотврати избора на Павлина Панова, "което не създава добро впечатление".

Правосъдният министър Христо Иванов пък предупреди преди повече от месец: "От ВСС "излизат сигнали за предрешеност на това състезание. Това е състезание, което трябва да се реши от качествата на кандидатите и техните позиции, а не от самото начало да се разбира, че то е предрешено. Това е проблем".

Топката е в полето на президента

Финалната преценка да подпише или не указ за назначаването на Панов е на президента Росен Плевнелиев. Той има право еднократно да върне предложената от ВСС кандидатура, но при второ предложение няма право на вето, а ВСС не е длъжен да излиза с нова кандидатура.

Президентът беше призован от неправителствени организации и журналисти да присъства на процедурата по избора, но отказа с аргумента, че това ще компрометира разделението на властите.

Аз ще ръководя съда, а не Георги Колев

Председателят на ВАС Георги Колев няма да ръководи ВКС, ще го ръководя аз, каза Лозан Панов след като беше избран. Той обеща да работи за махането на “гнилите ябълки” в системата. Обясни, че не се е срещал с политици, за да търси подкрепа за своята кандидатура, включително с Бойко Борисов.

В средата на декември "Капитал" съобщи за среща между Борисов и шефа на Върховния административен съд Георги Колев, на която е била обсъдена номинацията на Лозан Панов за председател на ВКС. Според данни на изданието след разговора председателят на ВАС е заявил пред членове на съвета, че Панов е подкрепен от лидера на ГЕРБ.

Съдията каза, че не знае с какво точно е спечелил подкрепата на мнозинството във ВСС. Първият ангажимент, който пое, е да защити наказателните съдии от нападките на члена на съвета Светла Петкова по време на дебата. Панов заключи, че изборът му е бил много прозрачен.

Павлина Панова уточни, че между публичност и прозрачност има разлика. Тя изрази надеждата си, че Лозан Панов ще бъде този “прагматичен кандидат”, който ще запази единството на ВКС, “макар това да не е един неразединен съд”. Тя показа обидата си от думите на Светла Петкова, че статуквото в съдебната система е в Наказателната колегия на ВКС.

Павлина Панова обясни, че съдът имат нужда от модерно управление и си пожела Лозан Панов да използва идеите в нейната концепция. “Искам да пожелая кураж, сили и търпение на моите колеги в съда. Дано ВКС запази своето достойнство”, заключи Панова. Тя призна, че е имала среща с премиера Бойко Борисов преди избора, но тя не е била по нейна инициатива и не е поемала ангажименти.

Въпреки това всички сигнали сочат, че кандидатът за шеф на ВКС първо е трябвало да бъде харесан от управляващите и след това избран от Висшия съдебен съвет. Павлина Панова направи независимостта на съдията център на своето представяне и ВСС избра Лозан Панов.

Консенсусът срещу независимостта

В своето изложение пред ВСС преди гласуването, Лозан Панов използва много по-силни думи от Павлина Панова. Той говори за “изрязване с хирургически инструменти” на тежките проблеми в съдебната власт и в частност тези на касационния съд. Това, че е външен за ВКС, той възприема като свое преимущество, защото така щял да е по-обективен председател.

Панов се държеше като консенсусния кандидат и провокира ВСС и с литературни похвати, призовавайки: “Ако пътят минава през разделението на съдиите, аз лично настоявам да гласувате за другия кандидат”.

Тръгнал веднъж по пътя на консенсуса, Лозан Панов изобличи в лъжа и една от двете съдийски организации – Българската съдийска асоциация (БСА). Призна, че БСА е предложила да го подкрепи публично, но той отказал, за да не се стига до деление в съдийската общност. Това бе скрита атака срещу Павлина Панова, зад която застана Съюзът на съдиите в България.

"Изплашихме се от това в какво превърнахме България. Сега е време да постигнем консенсус и да започнем да работим. Каквото сме постигнали досега е заради натиск отвън”, бе друга констатация на Панов. Той не даде достатъчно конкретна рецепта за оправяне на тежките проблеми, за които говори.

Единственото, което стана ясно, е че неговите забележки към стратегията за съдебна реформа са повече от тези на Павлина Панова.

Съдия Панова заложи на тезата, че ще работи за изграждане на вътрешната независимост на съдебната система. “Сега има нужда от създаване на ефективно самоуправление на съда. Съдията трябва да бъде независими от своя началник. Смятам да заложа на самоуправлението във Върховния касационен съд. Председателят на съда не бива да ръководи, а да направлява съда заедно със своите колеги. Съдиите все по-ясно показват, че искат да участват в самоуправлението на съда”, каза Панова.

Тя влезе и в полемика със своя конкурент. На изказването на Лозан Панов, че има нужда от сериозни реформи и хирургически намеси, Павлина Панова каза, че специално ВКС няма сериозни недостатъци и не вижда основания за подобни “хирургически намеси”. “Промяната трябва да се случи чрез еволюция”, каза съдията.

Павлина Панова не пропусна и темата за Софийския градски съд и провала на ръководството му със случайното разпределение на делата. “Случващото се в градския съд създава усещане за зависимост. Усещането се създава от съмненията, че едно дело ще попадне при “правилния съдия” и ще бъде решено по “правилния начин”, каза Панова.

Таблици, спорт и книги

Много по-обстоятелствени в дебата бяха членовете на ВСС, които стояха зад Павлина Панова. Ефектно бе представянето на Галина Карагьозова, която беше разпечатала таблица със сравнение на обективните качества и опит на двамата кандидати, които бяха еднозначно в полза на Павлина Панова.

В същия дух бяха изказванията и на Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Двамата отбелязаха, че Панова е съдия с по-дълъг опит, с международно признание, ръководител на Наказателната колегия във ВКС и има подкрепата на голяма част от съдийската общност.

“Нашият избор трябва да е плод на морал, знания и смелост. С това съзнание аз ще гласувам за Павлина Панова”, каза Камен Иванов. Колегата му Калпакчиев отбеляза, че съдия Лозан Панов ще се нуждае от много по-дълго време, за да влезе в работата, а съдия Панова може да решава проблемите от първия момент.

“Всеки един от нас, когато остане сам със себе си, трябва да признае очевидността на фактите”, призова Калпакчиев.

Аргументите и таблиците в полза на съдия Павлина Панова не повлияха на мнозинството, което, по всичко личеше, имаше предварителен сценарий и подготвени изказвания. Милка Итова, която открито подкрепя Лозан Панов, нахвали по общия ред своя човек, но пропусна да отбележи, че всичките нейни аргументи важат и за Павлина Панова. Накрая Милка Итова каза, че е особено впечатлена от Лозан Панов, защото почита близките си хора, обича да спортува и да чете книги.

Председателят на ВАС Георги Колев се обиди на защитниците на Павлина Панова. Неговият аргумент бе, че не е добре да се изсипват негативи срещу кандидатите, след като е по-хубаво да се казват само позитиви.

Светла Петкова, която също подкрепя Лозан Панов, не спази този апел на Георги Колев. Тя бе особено груба към Павлина Панова и я обвини за неуспеха в борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя обвини Панова, че е част статуквото в съдебната власт, а наказателните съдии, които я подкрепяли, търсели защита от нея. В този тон мнозинството избра новия председател на Върховния касационен съд.

Противодържавна дейност

Заседанието на ВСС започна с отправяне на тежки обвинения за противодържавно поведение и с отказ да се изпълнят основни препоръки на Европейската комисия. Автор на обвиненията бе шефът на Етичната комисия в съвета Ясен Тодоров, а повод му даде Юлия Ковачева, която призова колегите си да премислят дали все пак да не изпълнят препоръките на ЕК и да гласуват с бюлетини, вместо с компрометираната електронна система.

В доклада на Брюксел една от критиките е за използването на тази система при избора на председателя на върховния съд. ЕК отбелязва, че системата позволява двойно гласуване, че не са разсеяни съмненията около нейната сигурност, а и че членовете на ВСС могат да се следят един друг как гласуват.

Ясен Тодоров видя провокация в предложението на Ковачева и заяви, че “не може да разбере защо се внася напрежение” в процедурата за избор на шеф на ВКС. Тодоров директно обяви, че сред членовете на ВСС има такива, които работят против интересите на съвета, а и против интересите на България. Според него тези членове нарочно дискредитирали електронната система и заради това тя е влязла в доклада на Брюксел. Извън това и някои медии били манипулирали темата, каза членът на ВСС.

ВСС отхвърли предложението вотът да се проведе с бюлетини. Общо 16 членове на ВСС гласуваха “против” бюлетините, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВАС Георги Колев.

Интригата обаче не умря от първия път. Лозан Панов призова ВСС да смени правилата в последния момент и все пак да приеме гласуването с бюлетини, за да се разсеят всички съмнения около избора. Павлина Панова каза на ВСС да гласува, както намери за удобно. Изказването на Панов бе оказало голямо влияние върху Михаил Кожарев. Сутринта Кожарев отхвърли гласуването с бюлетини, но следобед вече стана него първи защитник.

Обвиненията, че показва двоен стандарт, не го спряха. Той предложи да се гласува с бюлетини. Разумът във ВСС все пак надделя и мнозинството отказа да промени вота си само в рамките на един ден. Накрая електронната система отчете победата на Лозан Панов.

Споделяне

Още по темата

Още от България