Председателка на държавна агенция уволнена заради "нелоялност към властта"

Председателка на държавна агенция уволнена заради "нелоялност към властта"

Правителството освободи Райна Манджукова от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Ресорният министър Божидар Димитров съобщи, че на нейно място ще бъде назначен Росен Иванов, съветник в неговия кабинет.

Според Божидар Димитров мотивът за освобождаването на Манджукова е ″нелоялното и некоректно отношение към управляващия екип на Министерския съвет″.

"Знам, че нещото е станало около гроба на Свети Методий. Имаше протести от българската делегация за поведението на г-жа Манджукова на това свещено за нас място", каза, без да влиза в подробности, министър Димитров.

Пред медии Манджукова каза, че не приема да е имало нещо осъдително в поведението ѝ. Тя потвърди, че министър Божидар Димитров ѝ се е обадил, и ѝ е казал, че сама си е ″ритнала трудовата книжка″.

Причината за отстраняването ѝ действително станало посещението на българска делегация в Чехия между 21 и 23 май, в което участвала и председателката на Народното събрание Цецка Цачева. При срещи с българи Манджукова си позволила на два пъти да отправи критика към правителството с думите, че "не можем да им бъдем полезни (на българите зад граница - бел.ред.), защото липсва координация между държавните институции".

"Имах неблагоразумието да повярвам, че има демокрация. Ако това, което съм казала в Чехия, може да бъде изтълкувано като неуважение към държавата, тогава бих приела, но аз не мисля, че това е неуважение към държавата. Г-жа Цачева още там ми каза, че това ще бъде отнесено до най-високо ниво. Другото, което ми каза, е, че "тъй като се оплаквате, че никой не ви чува, ще бъдете чута от най-високо място", продължи Манджукова.

″Това, за съжаление, не се изпълни, защото все пак бих искала някой да ме чуе от тези, които ме отстраниха", каза още Манджукова.

Докато Манджукова бе председател на агенцията, името ѝ бе намесено от вицепрезидента Ангел Марин в скандал с Божидар Димитров. Марин заяви, че Манджукова се е опитвала да освободи главния секретар Стефан Николов, който бе арестуван, но те били безуспешни заради политически натиск от страна на министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров. Райна Манджукова обаче отрече да е споменавала името на министър Димитров в разговор с вицепрезидента Марин.

Новият директор на агенцията Росен Иванов е автор на Закона за българското гражданство, изготвен по инициатива на Божидар Димитров.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?