Председателката на ХДС Крамп-Каренбауер е новият министър на отбраната на Германия

Анегрет Крамп-Каренбауер поема поста министър на отбраната от Урсула фон дер Лайен

Председателката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер е новият министър на отбраната на Германия. Досегашният министър на отбраната Усрула фон дер Лайен бе избрана вчера за председател на Европейската комисия за периода 2019-2024 г.

Крамп-Каренбауер оглави ХДС през декември 2018 г., заменяйки на този пост Ангела Меркел. По-рано, коментирайки възможността да стане министър, Крамп-Каренбауер бе казала, че предпочита да се съсредоточи върху работата в партията.

Фон дер Лайен ще встъпи в длъжност чак през ноември. Вчера вечерта, след утвърждаването ѝ от Европарламента, изненадващо бе съобщено, че на нейно място за министър на отбраната ще бъде назначена лидерката на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, смятана за приближена на Меркел.

Назначението ѝ е изненадващо и поради това, че до последния момент снощи като фаворит за поста бе сочен министърът на здравеопазването Йенс Шпан. 39-годишният Шпан влезе в правителството миналата година, но вече е смятан от анализатори за един от най-ефективните германски министри. Смятан за един от основните критици на Меркел в редиците на нейния Християндемократически съюз, Шпан предприе редица инициативи, последната от които е задължителната ваксинация на децата против морбили.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер, замествайки германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е в отпуск, връчи днес на Каренбауер официалния документ за назначаването ѝ на церемония в германската столица.

В церемонията участваха канцлерката Ангела Меркел и досегашната министърка Урсула фон дер Лайен - и двете съпартийки на Каренбауер. Докато кметът говореше, Меркел седеше.

След това досегашната и новата министърка на отбраната се отправиха към сградата на министерството в Берлин, където бяха посрещнати с военни почести. Каренбауер обеща да фокусира работата си върху благосъстоянието на войниците, обявявайки го за висш политически приоритет.

Каренбауер ще трябва да изчака с официалното полагане на клетва на новия си пост до идната сряда, когато германските депутати ще се съберат на извънредна сесия, за да одобрят назначението ѝ, съобщи правителствен говорител.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа