Председателят на Апелативния спецсъд гарантира, че няма да изпълнява поръчки

Апелативният спецсъд категорично няма да изпълнява поръчки, а ще преценява вината на всеки подсъдим според доказателствата по делото и спазвайки презумпцията за невинност. Това заяви в понеделник председателят на новото съдилище Даниела Росенова в интервю пред БТА.

Магистратът обясни, че за целия ѝ 13-годишен стаж в съдебната система никога не ѝ е бил упражняван натиск и с актовете си не е се стремяла да удовлетворява обществените очаквания.

"Смятам, че няма такъв натиск. Или ако има, той е върху конкретен магистрат и по конкретно дело. Имам 13 години стаж като съдия и никой не ми е оказвал натиск. Никога не
съм произнасяла съдебните си актове, очаквайки да удовлетворя обществото. Водила съм се от това дали има доказателства", казва Росенова.

По време на официалното откриване на сградата на специализираните съд и прокуратура (бившата ДАНС на столичната ул. "Черковна") вътрешният министър Цветан Цветанов пламенно обяви, че се надява новите структури да оправдаят очакванията на гражданите за справедливо правораздаване.

Шефката на Апелативния спецсъд добави още, че няма намерение да иска увеличаване на броя на съдиите поне през първите година и половина – две. Има намерение обаче да подготви "законодателна инициатива, за фиксиране на срок за насрочване на делата на втора инстанция". Проектът обаче ще засяга само спецсъда.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?