Председателят на БАН и бъдещ министър се срещна с руския посланик Исаков

Председателят на БАН и бъдещ министър се срещна с руския посланик Исаков

Часове след като премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага председателя на БАН Стефан Воденичаров за бъдещ образователен министър, от академията разпространиха съобщение за срещата на Воденичаров с руския посланик Юрий Исаков. От БАН съобщиха, че основен акцент в разговорите е било сътрудничеството между България и Русия в областта на науката, технологиите и иновациите.

“Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи пред руския посланик дейността и постиженията на учените от Българската академия на науките в различни научни области и направления, като акцентира върху резултатите от съвместни научни проекти между БАН и Руската академия на науките в областта на фундаменталните космически изследвания“, информират от БАН.

Преди ден на въпрос на представители на Американската търговска камара дали държавата предвижда инвестиции в космически изследвания премиерът Бойко Борисов отговори: “Не се знае – следващият референдум може да бъде космодрум да правим – до Пазарджик, за да бъде удобно. Може и това да вземем като решение един ден. За космоса не сме компетентни”.

Исаков е посочил, че подготвяйки се за срещата с председателя на академията е останал приятно изненадан от големия брой съвместни проекти, по които работят български и руски учени.

За периода 2012 – 2014 год. учените от БАН са подписали 31 съвместни проекта в областта на фундаментални космически изследвания и още 55 съвместни проекта в различни научни направления.

Споделяне

Още по темата

Още от България