Председателят на БАН засегнат от критики на Доган

Председателят на БАН засегнат от критики на Доган

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов кани на среща в сряда лидера на ДПС Ахмед Доган по повод негови изказвания за развитието на българската наука и оценката му за работата на академията. Това се казва в позиция на Съботинов, изпратена в понеделник до медиите.

В неделя, на връх 24 май, по време на предизборна обиколка в Сливен, Доган заяви пред интелектуалци, че "в момента 8000 души работят в БАН и 150 млн. лв годишно им е само фонд "Работна заплата". Заниманието на повечето от тези хора е да си четат двете публикувани статии и да пишат трета."

Според Доган в "българската наука има някаква конспиративност – всеки крие работата си от колегите, сякаш разработва световен фундаментален проблем. Ние като държава нямаме ресурс за фундаментална наука. Ние не сме САЩ или Русия, нашите лаборатории са от 60-те години на миналия век и няма как с тях да правиш фундаментална наука".

Председателят на БАН акад. Съботинов уверява, че по време на разговора ще запознае "Доган с данни за "европейската ориентация и контакти на БАН и за процедурата на оценка, която е вече в ход".

Той ще представи и реалните доходи на академията спрямо "качеството и количеството на работата на българските учени, както и общото състояние на науката в България и нейните перспективи".

Всяко мнение, което се изказва за бъдещето на българската наука и българските учени, трябва да бъде направено спрямо реалността и спрямо грижата за просперитета на нацията, посочва в позицията си Съботинов. Според него "политическите позиции не трябва да са подчинени на евтини предизборни ходове".

От своя страна в неделя Ахмед Доган е коментирал още, че българското образование "произвежда" професии, които от 20 години не съществуват. "Сега няма нужда от комини. Отговорът на новото време се нарича високи технологии", смята той.

Лидерът на ДПС е казал, че след края на световната икономическа криза светът няма да бъде същият и България трябва да направи анализ на последствията от кризата, защото "ако интелектуалният потенциал на страната не вземе бързи мерки, ще останем много назад". Според него страната ни има нужда от нова стратегия за развитие в ЕС.

Споделяне

Още от България