Председателят на БЛС-Ловеч поема отговорността за починалото в Тетевен бебе

Председателят на БЛС-Ловеч поема отговорността за починалото в Тетевен бебе

Председателят на ловешката лекарска колегия подава оставка заради случая с починалото бебе на жена, родила в Тетевенската болница. Причината за оставката му е решението на Етичната комисия към колегията, че водилата раждането д-р Нина Байчева е действала професионално.

Според доклад на агенция "Медицински одит" в случая са открити серия нарушения, а родилката се оплака от насилие и обиди по време на раждането.

”Като председател поне аз трябва да поема отговорност и подавам молбата си за оставка. След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания”, заяви председателят на БЛС-Ловеч д-р Радослав Иванов пред БНР.

Централната етична комисия на БЛС също не може да отнема лекарски права, дори при констатирано нарушение, коментира председателят ѝ доктор Петко Загорчев.

”За съжаление съгласно закона не са дадени никакви правомощия на Централната етична комисия, освен да се произнесе по казуса”, каза той.

Загорчев допълни, че Лекарският съюз ще изиска от здравното министерство докладите за всички проверки в родилни отделения, направени през изминалия месец. Според него, става дума за системен проблем, което създава условия и за други подобни инциденти.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?