Председателят на Европейската комисия замесен в партиен скандал в страната си

Името на председателя на Европейската комисия Жозе Маул Барозу бе замесено в скандал в родната му страна Португалия във връзка с финансирането на социалдемократическата партия, на който той бе председател, предаде в четвъртък БТА. През 2002 г. португалските социалдемократи, оглавявани тогава Барозу, получили незаконно от строителната компания "Сомаг" над 233 хил. евро, като парите са били използвани от партията за предизборна кампания.

Тази информация на португалската осведомителна агенция "Луза" бе разпространена в Брюксел. Според други публикации на португалски медии финансирането на Социалдемократическата партия в Португалия от "Сомаг" е станало в пълно нарушение законите за финансиране  на политическите партии в страната и сега компанията била заплашена да плати глоба от 1 милион евро.

Говорителка на  Европейската комисия отказа коментар по темата с мотива, че "в случая става дума за чисто национален проблем, а комисията няма навик да взема отношение по такива проблеми". Все пак тя добави, че "след като нещата в Португалия се изяснят, председателят Барозу може да вземе отношение по въпроса, както винаги е правил и никога не е отказвал да прави, когато е  трябвало да вземе отношение".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?