Председателят на Европейския съвет посети Либия в подкрепа на новото правителство

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети вчера Либия и изрази подкрепата на ЕС за новото ѝ правителство, което има за задача да я извади от хаоса от последното десетилетие, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че визитата е била направена в момент, когато северноафриканската страна се радва на известно политическо затишие след годините на нестабилност, откакто бе свален през 2011 г. режимът на Муамар Кадафи. Под егидата на ООН Либия, където доскоро имаше паралелни властови центрове, се сдоби с единно правителство, натоварено със задачата да я преведе през преходния период да произвеждането на избори в края на декември.

"Ще работим с новото правителство и ще го поддържаме", обеща председателят на Европейския съвет след среща с либийския премиер Абдел Хамид Дбейба. Шарл Мишел спомена активната подкрепа на ЕС за "процеса на национално помирение" в Либия. "Икономическото съживяване, изборите, борбата срещу нелегалната имиграция. . . са сфери, в които (съюзът) може да помогне на (страната)", отбеляза той.

Шарл Мишел съобщи, че в близките седмици ЕС отново ще изпрати свой постоянен представител в Либия.

Френското посолство в Триполи отвори повторно съвсем наскоро. Очаква се други дипломатически мисии да последват примера му през следващите седмици.

Представители на редица страни от ЕС посетиха Либия или ще го направят тези дни.

Шарл Мишел призова "всички чуждестранни наемници и войници да напуснат бързо" страната.

Скоро ЕС ще дари на Либия 50 хиляди дози ваксина срещу коронавируса, обеща той.

Вчера сутринта страната получи първа пратка ваксини - 100 хиляди дози от руската ваксина Спутник V, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?