Председателят на Европейския съвет тръгва на обиколка заради бежанската криза

Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск идната седмица отново ще посети Македония като част от своя дневен ред за намиране на решение на бежанската криза, съобщи МИА.

Туск, който вече бе в Македония миналия месец, от 1 до 3 март ще обиколи Виена, Любляна, Загреб, Скопие и Атина с цел изграждане на европейски консенсус за справяне с миграционната криза и подготовка на срещата на върха с Турция, насрочена за 7 март в Брюксел, и заседанието на Европейския съвет на 17-18 март.

От кабинета на Доналд Туск съобщиха, че председателят на Европейския съвет ще се срещне също с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Легери в петък, 4 март, в Брюксел.

За възстановяването на пълното функциониране на шенгенската зона ще бъде необходимо време и това трябва да бъде съпътствано от мерки за разрешаване на хуманитарните последици за страните членки, които са засегнати, както и от хуманитарна помощ за сирийските бежанци, се казва в съобщение на Европейския съвет по повод посещението на Туск в страните от Западните Балкани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа