Председателят на гръцкия парламент публично нахока шефа на централната банка

Зои Констандопулу

Влиятелен представител на управляващата в Гърция партия СИРИЗА публично нахока управителя на централната банка, който представи доклад за паричната политика в периода 2014-2015 г., предаде Асошиейтед прес. В доклада се посочва, че евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение би довел до излизане на Гърция от еврозоната.

Председателката на парламента Зои Констандопулу заяви, че "връща документа като неприемлив" и обвини управителя на банката Янис Стурнарас в опит за "недемократично" сваляне на парламента.

Констандопулу обвини управителя на централната банка, че опитва да отклони вниманието от парламентарен доклад, който предлага Гърция да не връща заемите.

"Г-н Стурнарас допринесе за фискалната, базирана на меморандум политика... Сега се опитва, по недемократичен начин, да попречи на основното искане на правителството за отписване на дълга", заявила Констандопулу, цитирана от в. "Прототема".

Янис Стурнарас бе министър на финансите в консервативното правителство на Андонис Самарас между 2012 и 2014 г., припомня ДПА.

Основната опозиционна партия Нова демокрация нарече коментарите на Зои Констандопулу срам за парламента.

Асошиейтед прес припомня, че председателката на гръцкия парламент е предизвиквала полемика и преди. Наред с други неща, неотдавна тя забрани на охраната на парламента да използва тоалетните в сградата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа