Открит конфликт

Председателят на КФН Стоян Мавродиев еднолично избрал нова сграда за регулатора

Трима членове на комисията: Не сме се съгласявали за преместване. Мавродиев: Несъстоятелно и клеветническо твърдение

Председателят на КФН Стоян Мавродиев еднолично избрал нова сграда за регулатора

Тлеещо от дълго време напрежение в Комисията за финансов надзор (КФН) ескалира в публично разграничаване на трима нейни членове от еднолично действие на председателя ѝ Стоян Мавродиев.

В понеделник в писмо до медиите зам.-председателите на КФН Борислав Богоев и Николай Попов и членът Антония Гинева изразиха възмущението си от разпространеното от името на регулатора съобщение на страницата му в интернет, че "единодушно" и след анализ той е избрал нова сграда, в която да се премести.

Само няколко часа след разпространяването на писмото, бе пуснато опровержение на страницата на КФН, в което, очевидно от името на Мавродиев, се казва, че твърдението е "несъстоятелно и клеветническо и представлява груб опит за злоупотреба със служебно положение, с цел постигане на конюнктурни лични интереси и манипулиране на общественото мнение". Персонално са посочени и двама от подписалите писмото - Богоев и Попов и спестено името на Гинева, на която предстои да стане майка.

В съобщението от 15 август, се казва, че КФН се мести в нова сграда от 1 януари следващата година, че сградата ще е в центъра на София на ул. "Будапеща", че решението за това е взето единодушно от комисията. Дават се и подробности за сградата и как е избрана сред 18 оферти. Посочен е и собственикът на зданието - компанията "Монтероза" ООД.

Като колективен орган КФН не е заседавала по такъв въпрос като преместване в нова сграда, нито знае кой, на какъв принцип и защо е решил да се извърши преместване, твърдят авторите на писмото.

"Не отговаря на истината твърдението на председателя Мавродиев в медиите, че изборът е "направен с единодушното решение на КФН, взето на заседание на регулатора на базата на задълбочен финансов и функционален анализ”, се казва в писмото.

"Не сме наясно дали избраната еднолично от председателя на КФН Стоян Мавродиев сграда е подходяща за администрацията на комисията с оглед на функционалните ѝ възможности поради ограничената информация, с която разполагаме", казват още те.

"Разходите от 300 000 лева, предвидени за преместване, значително надвишават пазарните и наистина необходимите. На този етап не е наложително преместване на администрацията на КФН и поради това считаме, че всякакви разходи за това са напълно необосновани. Като заместник-председатели и членове на КФН ние нямаме нищо общо с решението за избор на конкретната сграда и не бихме искали да носим отговорност за него или за действия, които председателят предприема еднолично и самостоятелно", се казва още в писмото.

"Считаме, че след като дори на нас, като членове на КФН, са ни спестени подробности по този въпрос и същевременно в публичното пространство се лансира невярна информация относно наше участие в избора на нова сграда, респективно при определяне на условията по договора за наем и ползване на сградата, то, водени от принципа за прозрачност, отчетост и отговорност пред обществото за дейността на КФН, сме длъжни да сезираме компетентните други държавни органи, така че да бъде защитен общественият интерес, свързан с изразходването на публични средства, с които се финансира КФН, особено в такъв труден за държавата ни момент", завършват авторите.

В контраотговора на Мавродиев обаче е приложен протокол от заседание на КФН от 13 септември 2012 г., в който като последна точка е посочен изборът на нова сграда за преместване на комисията. Посочено е, че изборът е одобрен от четирима от членовете на комисията, сред които тримата подписали днешното писмо.

Петчленният орган, чието предназначение е да регулира небанковия финансов пазар у нас, от известно време е във фокуса на общественото внимание заради тиражирани въпросителни около професионалното минало на Стоян Мавродиев. Добави се и недоволството на поднадзорни на комисията дружества заради медийния шум около тях, което те свързват с умишлено изтичане на информация от комисията.

Това е второ въвличане на членовете на КФН в публични еднолични действия на председателя Мавродиев. На 7 август на страницата на КФН бе публикувано отворено писмо по повод на "медийни публикации", а всъщност насочено единствено срещу бизнесмена Иво Прокопиев и издателската група "Икономедиа".

Писмото излизаше от името на колективния регулаторен орган, но се оказа, че извън председателя никой от членовете не е бил запознат с идеята за поместването му и със съдържанието. Заради скандала реагираха остро и две от големите пенсионни дружества у нас - "Доверие" и "Алианц", заради "журналистически разследвания", направени с помощта на КФН, които обвиняват компанията "Алфа Финанс холдинг" в източване на двете дружества.

В писмото Мавродиев заплаши със съд изданията на Прокопиев, защото са изнесли публичната информация, известна още от февруари т. г., че е бил викан като свидетел по делото срещу Евелин Банев - Брендо за пране на пари от наркотрафик. Преди да заеме публични държавни длъжности, Мавродиев е имал фирма, която регистрира и продава офшорни дружества. Съдът счете, че той трябва да даде показания поради данни, че през регистрирана от него фирма са правени преводи на средства, свързани с Банев.

Неофициално служители на комисията се оплакват, че обстановката в нея след избирането на Мавродиев за председател преди три години се е влошила много. За този период са подменени 150 работещи в регулатора от 220 души числен състав. По това време със скандал напусна зам.-председателят на КФН Димана Ранкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?