Председателят на Лекарския съюз съди НЗОК за отклоняване на здравни вноски

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов е завел дело в качеството си на гражданин срещу Националната здравно-осигурителна каса заради отклоняването на средства от здравни вноски към държавния бюджет.

Като здравноосигурен Райчинов търси сметка защо за периода от 1999 година до 2012 година над 2 млрд. лева не са използвани по предназначение, след като в Закон за здравното осигуряване е записано, че парите от здравни вноски могат да се ползват само за плащане на медицинска помощ. Става въпрос за национализирания резерв на НЗОК от 1.4 млрд. лева и постъпили в републиканския бюджет впоследствие излишъци от вноски.

Райчинов изчислява, че при приход от 19 млрд лева в НЗОК през посочения период, въпросните 2 млрд. лева са над 10% от общите приходи. “След прилагане на това съотношение към внесените от мен осигурителни вноски се стига до извода, че НЗОК ми е причинила имуществена вреда в размер 1 636 лева“, посочва Райчинов. Той посочва, че от друга страна НЗОК му е нанесла и неимуществени вреди, за което претендира да получи 1 лев.

Споделяне

Още от България