Председателят на общинския съвет в Рим арестуван за корупция

Марчело Де Вито, председател на общинския съвет в Рим

Управляващото в Италия Движение "Пет звезди" (ДПЗ) бе разтърсено от голям скандал, след като една от главните му фигури в местната власт в столицата Рим бе арестувана по обвинение в корупция, предаде ДПА.

Марчело Де Вито, председател на общинския съвет в Рим, е обвинен във вземане на подкупи от предприемачи срещу издаването на разрешения за реализиране на големи строителни проекти.

Лидерът на ДПЗ, вицепремиерът Луиджи Ди Майо, веднага изключи 45-годишния Де Вито от партията. Обвиненията срещу шефа на общинския съвет в Рим са "сериозни и срамни", написа Ди Майо във Фейсбук.

"Никаква пощада. Няма място за корупция в Рим. По този въпрос не може да има никакво двусмислие", написа в същата социална мрежа кметицата на столицата Вирджния Раджи.

Когато тя бе избрана през 2016 г., поддръжниците ѝ скандираха "Честност! Честност!" След тази историческа победа Раджи положи много усилия да се справи със сметосъбирането, с проблемите на обществения транспорт и с други тежки проблеми на италианската столица. Това я изправи пред вътрешни свади и уволнения в нейната администрация, припомня ДПА.

Агенция АНСА цитира документи от съдебното разследване, според които Де Вито е вземал пари от братята Тоти - известни изпълнители на крупни градски проекти - в замяна на подкрепа за техните планове да преустроят бивш пазар в района Остиенсе.

Арестът на Марчело Де Вито идва броени дни преди планираното посещение на папа Франциск в римското кметство, където председателят на общинския съвет трябваше да го приветства като почетен гост.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?