Председателят на Общинския съвет във Варна остава в ареста

Председателят на Общинския съвет във Варна остава в ареста
Председателят на Общинския съвет във Варна и лидер на градската организация на БСП Борислав Гуцанов остава в ареста, реши в събота Окръжния съд в града. Под стража ще бъде държан и местния бизнесмен Даниел Славов – Дънката. Пред три дни те бяха задържани в рамките на акция ”Медузите” и бяха обвинени за участие в три неизгодни сделки за закупуване на автобуси за градския транспорт.

Съдът не уважи искането на прокуратурата мерките за неотклонение да се гледат при закрити врата заради наличието на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

Преди влизането в съдебната зала Гуцанов заяви пред медиите, че процесът срещу него е ”напълно политически”. Прокуратурата обвинява председателя на общинския съвет, че в съдружие с Дънката и още трима души са нанесли щета за градския транспорт във Варна като са закупили рециклирани автобуси от Франция на стойност 456 000 евро.

Сделката е сключена с фирма, регистрирана в Люксембург, която малко преди това е купила същите превозни средства за 116 000 евро, съобщиха от прокуратурата.

Адвокатите на Гуцанов се позоваха на документи от държавната финансова инспекция, които показват, че в общинското транспортно дружество не са извършвани нарушения и няма настъпили вреди от сключените сделки. Защитата обяви, че преди година Гуцанов е оказал пълно съдействие на правоохранителните органи и е предоставил всички документи, свързани с дейността на градския транспорт.

Самият той обясни пред съда, че всички действия, които е предприемал с дружеството са били свързани с желанието му то бъде модернизирано и да не се приватизира. Гуцанов добави, че автобусите не са купени с пари от бюджета, а с кредити. Преди отпускането на заема, банката също е правила експертиза на сделката, обясни председателят на градския парламент.

В крайна сметка Окръжният съд остави Гуцанов и Дънката в ареста след като намери, че доказателствата са достатъчно, за да се предположи съпричастността им към повдигнатите обвинения. Според съда ако Гуцанов остане на свобода има опасност да извърши ново документно престъпление.

Междувременно прокуратурата повдигна обвинение за склоняване към лъжесвидетелстване срещу Гуцанов. Според обвинението той е уговарял местния бизнесмен Адрианус Дингян да свидетелства в негова полза. Секретна справка на Варненската окръжна прокуратура пък показвала, че Борислав Гуцанов, заедно с други двама обвиняеми по делото - управителят и счетоводителят на „Градски транспорт", са правили опит да затруднят разследването.

Стотина човека, повечето от тях активисти на БСП, се бяха събрали пред варненската съдебна палата в подкрепа на задържаните. Пред заседанието жената на Гуцанов Моника Гуцанова заяви, че ще съди полицията за начина, по който са арестували съпруга ѝ. По думите ѝ нахлуването в техния дом е причинило максимален стрес на двете деца в семейството.

Споделяне

Още от България