Председателят на румънския Сенат нарече мониторинга на ЕК "спорен"

Виктор Понта (вляво) и Крин Антонеску

Председателят на румънския Сенат и съпредседател на управляващата коалиция Крин Антонеску заяви, че наблюдението на ЕС върху правовата държава в Румъния е "спорно", предаде АФП. Ние трябва да разгледаме с Европейската комисия какво трябва да се направи за това този спорен механизъм /за наблюдение/ да може да приключи, каза Антонеску, който е председател на Националнолибералната партия.

Поставянето на Румъния за неопределен срок под специален механизъм за наблюдение е нещо вредно за страната, добави той.

В сряда Брюксел публикува доклада по механизма за сътрудничество и проверка в сферата на съдебната система за последните шест месеца, в който подчертава, че Букурещ трябва да направи още много, за да оздрави съдебната си система и да сложи край на корупцията. Европейската комисия призова министрите и депутатите да бъдат пример за честност.

Европейската комисия внесе в четвъртък поправка в доклада, като уточни, че двама министри официално са обект на разследване за корупция, а не трима, както се посочваше в първоначалния вариант.

След публикуването на доклада в сряда премиерът Виктор Понта веднага реагира, като заяви, че текстът съдържа "някои фактологични грешки". Прочетох, че има трима министри, преследвани за корупция. Не успях да ги идентифицирам.. Релу Фенекиу /министърът на транспорта/ е предаден на правосъдето за съучастие в злоупотреба със служебно положение, но не открих другите двама, посочи Понта.

Отговорен представител на ЕК заяви пред АФП, че другите двама министри, визирани в доклада, са вицепремиерът, отговарящ за администрацията, Ливиу Драгня и министърът на икономиката Варуджан Восганян.

Драгня е съдебно преследван от прокуратурата за борба с корупцията заради предполагаемо участие в измами по време на референдума за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску през лятото на 2012 г.

Восганян е обект на разследване от прокуратурата, специализирана в борбата срещу организираната престъпност, посочи в сряда цитираният европейски източник.

Прокуратурата за борба с организираната престъпност заяви днес, че Восганян не е обект на наказателно преследване, но отказа да коментира дали във връзка с него се води някакво разследване. От своя страна Восганян определи като "измислица" информацията за разследване срещу него.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?