Председателят на съда в Смолян стана шеф на местната прокуратура

Председателят на Смолянския районен съд Тодор Деянов бе избран в четвъртък за окръжен прокурор на града. Висшият съдебен съвет (ВСС) предпочете Деянов, въпреки че конкуренти му бяха двама прокурори от кариерата. Единият от тях бе дори зам.-шефът на окръжната прокуратурата Недко Симов. Деянов обаче получи доверието на 16 от членовете на ВСС.

Любопитни бяха коментарите във ВСС преди гласуването. Главният прокурор Сотир Цацаров сподели, че е смутен от броя на върнатите дела на прокуратурата в Смолян - 46%. С това обяснение той каза, че няма да гласува за прокурорите и ще подкрепи Деянов.

"Най-стегнати, най-перспективно осъществими идеи видях в концепцията на Тодор Деянов и ми направи впечатление, че той познава работата в цифри и детайли, за съжаление, далеч по-добре от колегата, който в момента е административен ръководител. Да, външен е на системата, да, председател на Районния съд, но концепцията му е изключително стройна. Такава ясна визия, аз пак казвам, за съжаление от изпълняващия функциите не видях", заяви Цацаров.

Недко Симов не се хареса и на бившия депутат от ГЕРБ и настоящ член на ВСС Юлиана Колева. Тя акцентира върху признанието му, че прокурорите тичали след съдиите, за да искат среща с тях във връзка с делата, по които работят и се явяват в съда. Колева подчерта, че Симов е в Националната прокурорска мрежа, била с прекрасни впечатления от работата, поведението му, ерудицията му, но всичко било до днес.

"Ще преразгледаме представителството на този мъж в тази мрежа. Изключително разочарование изпитах. Този млад мъж не е наясно с основни принципи в правораздаването", каза Колева.

В другия избор за административен ръководител в четвъртък ВСС посочи Стефка Плугарова за районен прокурор на Силистра. За нея гласуваха 14 от членовете на съвета. Другите двама кандидати бяха Емил Николаев, който бе подкрепен от 7 души, а Веселина Милушева остана само с 2 гласа.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?