Председателят на ЦИК оневинена по нападките на Слави Бинев

Няма нередности около имотите на председателя на ЦИК Красимира Медарова, съобщиха в четвъртък от Софийския апелативен съд, където тя е редови съдия. Проверката е извършена от инспектората на Върховната касационна прокуратура по сигнал на евродепутата и лидер на партия ГОРД Слави Бинев. В началото на април той изпрати писмо до главния прокурор, в което се твърдеше, че има съмнения около избора на Медарова за председател на избирателната комисия.

"Не може жена, която притежава имоти повече от Бил Гейтс, да смятаме, че тя просто няма да бъде използвана в цялата тази фалшификация и няма да бъде част от нея", каза евродепутатът. Бинев занесе данни за всички участия на фирми, които има нейният съпруг Николай Медаров – около 11. Той допълни, че дал и информация за имотите, притежавани от Медаров, които били "колосално количество".

"Мъжът ѝ има над 50 имота. Съпругът ѝ е един от хората, които печели конкурса или гранта за един от ръкавите на река Дунав. Не казвам, че е лошо, лошо е, когато нещо мирише. Трябва да ви кажа, че нещата, които миришат еднакво, между другото имат и еднакъв вкус", заключи тогава евродепутатът.

Самата Красимира Медарова, според неговите данни, имала 15 имота, които "не са къщичка, барачка или нещо такова, а са по 40 декара, примерно, да речем, Каварна или нещо такова".

От прокурорския инспекторат съобщава, че "нито в писмото до главния прокурор, нито в представените материали – списък на притежаваните от нея имоти, не се съдържат данни за корупционно поведение”.

При проверката е установено, че всички имоти на Медарова са декларирани пред Сметната палата с посочване на цената на придобиване и произход на средствата. Несъответствие между приходите на съдия Медарова и придобитото имущество не е констатирано. Красимира Медарова и Николай Медаров нямат обща съсобственост, посочват още от прокуратурата.

В съобщението на съда се допълва, че прокуратурата не е намерила доказателства, че Медарова е допуснала закононарушения при провеждането на изборите. Проверката бе направена по повод тиражираните изявления на Слави Бинев, че като председател на ЦИК "съдия Медарова е виновна за фалшифициране на изборите”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?