Предсрочен старт на строителния сезон пести 2.5 млн. лв. на пътната агенция

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви в понеделник началото на строителния сезон. Строителните дейности по всички инфраструктурни пътни обекти се изместват с 15 дни по-рано, заради добрите метеорологични условия, допълни министър Павлова.

По думите на шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров предсрочното прекратяване на зимния сезон ще спести на ведомството около 2.5 млн. лв. Причината е, че на фирмите няма от понеделник да се плаща за режим на готовност в зимни условия.

През зимния сезон фирмите за снегопочисване са получили общо около 40 млн. лв., а очакваните разходи са били за около 50 млн. лв., уточни Лазаров. Все още не е ясно с колко пари ще бъдат глобени фирмите за некачествено почистване. Очакванията на Лазар Лазаров са сумата да достигне около 1.5 млн. лв.

За молбата на агенцията пътностроителните компании да свалят цените, Лазаров каза, че са се появили явни диспропорции в цените на различните оферти. Затова накарахме фирмите да направят анализ и да помогнат на държавата, посочи той. Резултатите от този анализ ще бъдат ясни на 23 март. Една от причините цените да са твърде високи е липсата на конкуренция. Мнението му е, че когато фирмите видят, че нямат конкуренция и повишават цените.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?