Предсрочни избори в Гърция на 16 септември

Предсрочни избори в Гърция на 16 септември

Гръцкият премиер Костас Караманлис свика предсрочни парламентарни избори на 16 септември, след като в петък проведе разговор за това с президента на страната. Проучвания на общественото мнение показват, че управляващата дясноцентристка партия Неа Демократиа (Нова демокрация) има малка преднина пред опозиционната партия на социалистите ПАСОК.

Решението на Караманлис изпреварва с 6 месеца края на редовния мандат на парламента. Управляващата Неа Демократиа дойде на власт през 2004 г., като сложи край на продължилото 11 години управление на социалистите

“Току-що бях при президента на Република Гърция - Каролос Папуляс, и му връчих писмо, с което го моля да разпусне парламента и да насрочи парламентарните избори за 16 септември”, обяви Караманлис.

Серия от скандали и програма за икономически реформи, която предизвика недоволство, са сред проблемите, които намалиха популярността на правителството, което в момента има подкрепата на 165 от общо 300 депутати в гръцкия парламент.

Говорителят на кабинета Теодорос Русопулос каза пред репортери, че правителството иска нов мандат за осъществяване на реформите. Той заяви, че гърците трябва да решат сами какво да е бъдещето на страната им. Икономическите реформи в Гърция вече дават видими резултати, но причиниха сериозни трудности за по-бедните слоеве на населението. Премиерът Караманлис заяви, че приемането на нов бюджет за следващата година изисква нов мандат от страна на гръцкия народ.

Изтеглянето на изборите с шест месеца напред се тълкува като опит на управляващата партия да остане на власт. Основания за това са ниският рейтинг на кабинета, дължащ се на както на провежданите непопулярни икономическите и социалните реформи, така и на серията скандали, сред които особено се открои този, свързан с опита за източване на пенсионните фондове.

Към това се прибавя и недоволството от неспособността на държавния механизъм да се справи със стотиците пожари в страната, довели до катастрофалните екологични последици дори в района на столицата.

Наблюдатели смятат, че на предстоящите избори партията Нова демокрация отново ще извоюва победа и ще получи втори мандат поради отсъствието на убедителна стратегия от страна на социалистите, въпреки че самият лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу вече предрече победа на своята партия и заяви нейната готовност да управлява.

Споделяне

Още от Балкани