Предсрочни избори в Япония през декември

Японският премиер Шиндзо Абе по време на пресконференцията си във вторник.

Японският премиер консерваторът Шиндзо Абе обяви, че се разпуска долната камара на парламента, за да се насрочат избори, след като отложи за по-добри дни второто повишение на ставката на ДДС, предаде Франс прес.

Абе посочи, че е обмислил добре тези стъпки и обеща да следва политика на съживяване в полза на гражданите, като в същото време се ангажира да укрепи държавните финанси, за да запази доверието на външните партньори.

Първонамално предвидено за октомври 2015 година, второто вдигане на японското ДДС вече е отложено за април 2017 година.

"Няма да има второ отлагане, независимо какви ще бъдат икономическите условия", подчерта Абе на пресконференция, уточнявайки при все това, че е необходимо да бъде получена зелена светлина от гражданите, за да продължи политиката си.

След първото вдигане на данъка върху потреблението в страната, който от 5 процента стана 8 процента през април, покупките на домакинствата намаляха, припомни премиерът. "За жалост, както показаха данните за брутния вътрешен продукт (БВП) в понеделник, растежът не се върна", допълни Абе.

БВП се е свил с 0,4 на сто през третото тримесечие след понижение с 1,9 на сто през второто. Притиснат до стената, Абе бе принуден да отложи за по-добри време, вероятно за април 2017 година повишаването на ДДС до 10 на сто.

Разпускането на долната камара на парламента и изборите, които вероятно ще бъдат насрочени за 14 декември, би трябвало да легитимират Абе и да му осигурят спокоен хоризонт, за да започне необходими нови реформи, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят