Предсрочни общи избори на 24 юни поиска турският премиер

Предсрочни общи избори на 24 юни поиска турският премиер

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието предложи предсрочни общи избори на 24 юни, за да се преодолее разрастващата се политическа криза между ислямисткото правителство и светския елит на страната.

Европейската комисия (ЕК) приветства предложението, а представители на комисията призоваха всички партии в страната да се съобразят с решението на Конституционния съд от вторник за анулиране на първия тур от изборите за президент, предаде Ройтерс.

“Уважението към държавните институции е съществено за гарантиране на политическата стабилност”, заяви в сряда говорителят на ЕС, който изчете изявление на комисаря по разширяването Оли Рен.

ЕК отправи ново предупреждение към турските военни да стоят настрана от политиката, отбелязвайки, че върховенството на демократичната цивилна власт над военните е един от ключовите принципи за всяка страна, която иска да е член на ЕС.

“Ако страната иска да стане член на ЕС, тя трябва да уважава тези принципи”, посочва ЕК.

“ЕК очаква парламентарните и президентските избори да се проведат демократично, без нередно вмешателство и в атмосфера на отговорен дебат и политическа стабилност”, се казва в изявлението на Оли Рен.

Министър-председателят Реджеп Тайп Ердоган призова във вторник за предсрочни избори, след като изгуби битката в най-висшата съдебна инстанция за президентския вот. Управляващата партия издигна за президент външния министър Абдулах Гюл, който е бивш ислямист.

Съдът обяви първия тур от вота за невалиден, тъй като парламентът, който трябва да избере президента, нямаше кворум поради напускането на опозицията.

Провеждането на общи избори ще намали напрежението, заяви Бюлент Арник, председател на парламента и водещ представител на управляващата партия.

Редовните избори в Турция трябваше да се проведат на 4 ноември. Партията на справедливостта и развитието се надява да спечели втори управленски мандат от пет години, благодарение на силния икономически растеж, постигнат при първия ѝ мандат.

Във вторник Ердоган предложи парламентът да бъде избиран за срок от четири, а не пет години, както досега, а президентът - за пет, а не за седем години, но за сметка на това да има право на два мандата, а не само на един, както е в момента.

Военните и представители на гражданското общество в Турция подозират управляващата партия, че иска да реализира тайно своя ислямистка програма за премахване на светската държава, създадена преди повече от 80 години от Мустафа Кемал Ататюрк, който раздели властта от религията.

Светските медии в страната цитират интервю на кандидата за президент Гюл пред британския "Гардиън" от 90-те години, в което той казва, че "светската държава не работи и трябва да се промени". В декларация, публикувана в петък, армията предупреди, че е готова да защити светската държава.

Напрежението в Турция се засили рязко в края на миналата седмица заради предупрежденията на армията, приемана в Турция като страж на светската система. Милиони хора излязоха на протести в защита на светската държава, а опозицията бойкотира президентския вот в парламента.

Въпреки предложението за предсрочни парламентарни избори и решението на Конституционния съд, обаче, управляващата партия в Турция заяви, че на 3 май, четвъртък, ще проведе нов тур на вота за президент.

Партията на справедливостта и развитието планира, ако е необходимо, да проведе следващи турове от избора на президент на 7, 11 и 15 май.

За да бъде избран за президент на Турция, кандидатът трябва да спечели най-малко 367 гласа на първи и втори тур, но едва 276 на евентуалните трети и четвърти тур. Управляващите разполагат с 352 депутати в 550-местния турски парламент, посочва Ройтерс.

Единствения кандидат на отменения от Конституционния съд първи тур бе външният министър Абдуллах Гюл, издигнат от управляващата партия.

Споделяне

Още от Балкани