Предсрочнит избори в Холандия на 9 юни

Холандската кралица Беатрикс насрочи следващите парламентарни избори на 9 юни, почти година преди изтичането на мандата на десноцентристкото правителство, което падна след спор за военния ангажимент на Холандия в Афганистан, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Кралица Беатрикс, която е държавен глава с церемониални функции, прие оставката на 12-те членове на кабинета от лявата Партия на труда. Тази партия напусна коалицията в събота, след като отхвърли молба на НАТО холандският контингент да остане в южната афганистанска провинция Урузган.

Премиерът Ян Петер Балкененде ще остане на поста начело на правителство на малцинството до изборите, но ще има правомощия да решава само неотложни въпроси, се казва в декларация на кралския дворец.

Кралицата назначи няколко нови министри. Ян Кеес де Ягер е новият финансов министър, който ще заеме поста на Ваутер Бос, лидер на Партията на труда, посочва Ройтерс. Четиридесет и една годишният християндемократ Ягер ръководеше мерките за борба с укриването на доходи. Сега той трябва да подготви бюджет с намалени разходи, да преговаря за дълга на Исландия и да продължи борбата с данъчните измами, но в мандат с ограничени правомощия.

Социологически анкети сочат, че християндемократите вероятно ще спечелят изборите, но с малка преднина пред дясната Партия на Свободата на Герт Вилдерс.

Споделяне

Още от Европа