Предсрочните избори в Гърция може да бъдат отложени за след април

Премиерът Лукас Пападимос

Сроковете, заложени в новото кредитно споразумение за Гърция, отдалечават вероятността за парламентарни избори през април, пишат гръцки медии в сряда.

Във вторник Атина се споразумя с кредиторите си за заем в размер на 130 милиарда евро и отписване на част от публичния ѝ дълг.

Сега за правителството и за цялата политическа общност следват тежки срокове за задействане на плана за спасяване на страната от фалит. Правителството на премиера Лукас Пападимос започва истинско състезание, тъй като до 29 февруари трябва да финализира изискванията на тройката за новия заем. Става дума за 79 мерки, които трябва да бъдат одобрени от парламента, за да се стигне до подписването на новото кредитно споразумение. Това е нужно да стане до 1 и 2 март, за когато са планирани срещи на върха на Еврогрупата и на Европейския съюз.

Утре гръцкият парламент трябва да гласува законопроекта за суаповата сделка във връзка с отписването на част от гръцкия дълг, а във вторник ще се гласува и законът, включващ всички мерки за икономии, предвидени в новия меморандум, сред които са и съкращенията на пенсиите.

На заседание на министерския съвет, състояло се във вторник, бе съобщено, че процедурата по размяна на облигации с цел отписване на част от дълга, не е изключено да приключи на 11 април. Това означава, че вероятността за провеждане на избори на 29 април е малка, а още по-малко възможно е това да стане на 8 април, както искаше консервативната Нова демокрация.

Хоризонтът на сроковете, в които трябва да бъдат гласувани и реализирани мерките, заложени в кредитното споразумение, достига до юни. Тогава тройката инспектори ще представи доклад и правителството трябва да вземе решение за допълнителни икономии в размер на 13 милиарда евро, които да бъдат направени до 2015 г., пише в. "Етнос".

Самият премиер Лукас Пападимос беше внимателен в изказванията си по отношение на изборите. След дългите преговори в Брюксел той заяви, че след като кредитното споразумение бъде гласувано от парламента, ще "дойде моментът за решение относно обявяването на избори". Премиерът избягва да заеме ясна позиция по въпроса, но на практика двете партии, които го подкрепят - консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК са тези, който решават дали да се удължи или не мандатът на кабинета.

Някои министри вече открито говорят за оставането на Пападимос начело на правителството.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?